Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Uitleg over vermindering successierecht wegens situatie VS

Datum nieuwsfeit: 19-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Financien
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Financien


Vermindering successierecht wegens door een staat van de VS geheven successiebelasting

Belastingdienst/Centrum voor proces- en productontwikkeling, Domein belastingen op arbeid en vermogen

Besluit van 19 december 2000, nr. CPP2000/2478M

De directeur-generaal Belastingdienst heeft namens de staatssecretaris van Financiën het volgende besloten.

Ter zake van nalatenschappen wordt in de Verenigde Staten van Amerika (VS) op federaal niveau federal estate tax geheven. Ingevolge het op 15 juli 1969 gesloten successieverdrag met de Verenigde Staten (Trb. 1969, 221 en Trb. 1971, 33) bestaat de mogelijkheid van verrekening van federal estate tax met Nederlandse successierecht, en omgekeerd.

Ook door de afzonderlijke staten van de VS wordt bij overlijden successiebelasting geheven. Op deze belasting is het successieverdrag niet van toepassing.

Ik keur met toepassing van artikel 63 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen (de hardheidsclausule) goed dat door een staat van de VS geheven successiebelastingen voor de berekening van het Nederlandse successierecht als schuld op de verkrijging(en) uit de nalatenschap in mindering wordt gebracht.

Deze goedkeuring geldt alleen voor zover de vorenbedoelde successiebelasting is geheven over goederen die zich in de VS bevinden. Verminderingen op grond van deze goedkeuring worden per verkrijger berekend. Voorts dient de als schuld in aftrek te brengen belasting te zijn betaald.

Voor de omrekening van de Amerikaanse belasting geldt de wisselkoers van de dag van betaling van die belasting. Indien op meer data betalingen hebben plaatsgevonden, geldt het gewogen gemiddelde van de wisselkoersen op die data.

Ik heb aanleiding gevonden om de bevoegdheid inzake vorenbedoelde toepassing van artikel 63 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen te mandateren aan de voor de heffing van successierecht competente eenheden van de Belastingdienst.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie