Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Innovatieprogramma Stedelijke Vernieuwing van start

Datum nieuwsfeit: 20-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nationaal Dubo Centrum
Zoek soortgelijke berichten
Nationaal Dubo Centrum

Innovatieprogramma Stedelijke Vernieuwing van start

Het Innovatieprogramma Stedelijke Vernieuwing (IPSV) gaat in 2001 van start. Voor de komende vier jaar is 470 miljoen gulden beschikbaar voor innovatieve plannen en projecten voor stedelijke vernieuwing. Binnen dit budget is 20 miljoen gulden gereserveerd voor voorbeelden duurzame stedebouw. De huidige regeling voor de stimulering van intensief ruimtegebruik (StIR) wordt in het IPSV geïntegreerd. Dit heeft staatssecretaris Remkes (VROM) aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer.

Het IPSV is onderdeel van het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV) en heeft als doel het stimuleren van innovatie en creativiteit in stedelijke vernieuwing. In dit kader kunnen plannen en ideeën worden ingediend die vervolgens beoordeeld worden (tenderprojecten). Hiervoor is ongeveer 135 miljoen gulden beschikbaar.

Daarnaast is het tot realisatie brengen van grote complexe en vernieuwende uitvoeringsprojecten een tweede doelstelling. Dergelijke projecten moeten als voorbeeld fungeren, inspireren en kennis en ervaring genereren. Voor deze pilots is 315 miljoen gulden beschikbaar.

Het Innovatieprogramma moet verder gaan dan alleen het honoreren van ingediende projecten, aldus Remkes. Praktijkervaring moet leiden tot kennisontwikkeling, -overdracht en toepassing en benutting ervan. Voor activiteiten in dit kader is een budget van 20 miljoen gulden gereserveerd. Remkes kondigt aan hiervoor samenwerking te zoeken met onder andere KEI (Kenniscentrum Stedelijke Vernieuwing), Habiforum (Expertisenetwerk Meervoudig Ruimtegebruik) en het Nationaal Dubo Centrum.

Voor 2001 is een aantal thema's vastgesteld die, indien aanwezig in ingediende plannen, de kans op een bijdrage uit het IPSV vergroten. Enkele daarvan zijn: duurzame stedebouw (energiebesparing en duurzame energie), consumentgericht bouwen en betere benutting van de ruimte in het bestaande stedelijk gebied.

De juridische grondslag voor het IPSV wordt gelegd in een Algemene Maatregel van Bestuur die in het voorjaar 2001 in procedure zal komen.

De volledige brief van staatssecretaris Remkes is hier te vinden.

20 december 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie