Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Defensie/Buitenlandse Zaken krijgen certificaat milieuzorg

Datum nieuwsfeit: 20-12-2000
Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Buitenlandse Zaken

www.minbuza.nl\content.asp?Key=405616Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Defensie

Datum: 20 december 2000

Defensie en Buitenlandse Zaken krijgen als eerste ministeries certificaat voor milieuzorg

Defensie en Buitenlandse Zaken zijn de eerste ministeries in Nederland met een intern milieuzorgsysteem dat voldoet aan de internationale norm ISO 14001.

KPMG Certification, dat de milieuzorgsystemen bij beide ministeries aan ISO 14001 heeft getoetst en in orde heeft bevonden, heeft het certificaat daarvan woensdag 20 december uitgereikt aan de secretaris-generaal van Defensie, drs. D.J. Barth en aan de secretaris-generaal van Buitenlandse Zaken, Mr. Frank Majoor.

Milieuzorg is voor beide ministeries geen nieuw onderwerp. In de afgelopen jaren hebben zij een beleid gevoerd waarmee de milieubelasting al aanzienlijk is teruggedrongen, onder meer door het scheiden van afval, het nemen van energiebesparende maatregelen en het stellen van milieueisen bij de inkoop van goederen en diensten.

Een volgende stap was het opzetten en invoeren van een milieuzorgsysteem. Vanaf begin 2000 hebben Defensie en Buitenlandse Zaken daarbij nauw met elkaar samengewerkt.

Het doel van het milieuzorgsysteem is het beheersen en voortdurend verminderen van de milieubelasting in alle interne en huishoudelijke activiteiten op het kerndepartement, zoals inkoop, schoonmaak, catering, vervoer, afvalinzameling en reproductie. De primaire werkzaamheden van het ministerie, zoals bijvoorbeeld bij Defensie materieelverwerving en bij Buitenlandse Zaken de voorbereiding en uitvoering van het buitenlands beleid, zijn nog geen onderdeel van het milieuzorgsysteem.

Zoals aangekondigd in de onlangs verschenen Defensie Milieubeleidsnota 2000, zullen de krijgsmachtdelen (Marine, Luchtmacht, Landmacht, Marechaussee), het DICO (Defensie Interservice Commando) en de CO (Centrale Organisatie) voor 1 januari 2003 milieuzorgsystemen hebben ingevoerd die certificeerbaar zijn volgens de ISO 14001 norm. De Koninklijke Marechaussee, die al sinds 1 januari van dit jaar is gecertificeerd, loopt voorop.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken zal binnenkort besluiten op welke wijze het zijn milieuzorg verder zal uitbreiden. Met het behalen van het milieuzorgcertificaat, zetten Defensie en Buitenlandse Zaken een eerste belangrijke stap.

In Nederland hebben momenteel circa 700 ondernemingen en instellingen het ISO 14001-certificaat. Voor overgrote deel zijn dit productiebedrijven. Overheidstellingen, waaronder enkele gemeentelijke diensten, zijn in deze kring nu nog een kleine minderheid.

Het kabinet heeft in het Nationaal Milieubeleidsplan 3 (NMP 3) vastgelegd, dat de gehele Rijksoverheid in 2002 over een goedwerkend milieuzorgsysteem moet beschikken. Daarom is te verwachten, dat meer ministeries en rijksdiensten het voorbeeld van Buitenlandse Zaken en Defensie zullen volgen.

///

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie