Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Uitstroom verpleegkundigen en verzorgenden stijgt verder

Datum nieuwsfeit: 20-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Landelijk Centrum Verpleging & Verzorging

Persbericht

Rol leidinggevenden cruciaal bij behoud van personeel

Uitstroom verpleegkundigen en verzorgenden stijgt verder

Utrecht, 18 december 2000

Het percentage verpleegkundigen en verzorgenden dat jaarlijks de zorgsector verlaat, is gestegen naar 7,3%. In 1997 was dit nog 6,1%. Op een totaal van 400.000 verpleegkundigen en verzorgenden betekent dit een jaarlijkse uitstroom van bijna 30.000 personen. Het ziekteverzuim is eveneens gestegen. Dagelijks zijn gemiddeld meer dan 32.000 verpleegkundigen en verzorgenden ziek. Dit blijkt uit het vandaag verschenen rapport Verpleging en Verzorging in kaart gebracht 2000, dat wordt uitgegeven door het Landelijk Centrum Verpleging & Verzorging (LCVV).

Vertrek kan worden voorkomen
Van alle vertrekkende verpleegkundigen en verzorgenden geeft meer dan 55% aan dat dit vertrek voorkomen had kunnen worden, wanneer er meer was geïnvesteerd in hun ontplooiingsmogelijkheden en carrièreperspectief. Daarnaast worden de hoge werkdruk en het lage salaris veel genoemd als redenen voor vertrek. De rol van de leidinggevende wordt meerdere malen genoemd als het gaat om arbeidstevredenheid. Sociale ondersteuning, het geven van meer beslissingsruimte, in combinatie met het in acht nemen van persoonlijke kenmerken van verpleegkundigen en verzorgenden komt de werkbeleving ten goede en kan vertrek en burnout-verschijnselen voorkomen.

Onvoldoende aandacht voor patiënten
Tevens laat het rapport zien dat het merendeel van de verpleegkundigen en verzorgenden onvoldoende mogelijkheden ervaart om het beroep op een verantwoorde wijze uit te oefenen. Zo is nog slechts 18% van de verpleegkundigen en verzorgenden in de verzorgingshuizen van mening dat zij hun patiënten voldoende persoonlijke aandacht kunnen geven. Ook in de meeste andere zorgsectoren deelt de meerderheid van de verpleegkundigen en verzorgenden deze mening.

Lichtpuntjes in donkere dagen
Het Landelijk Centrum Verpleging & Verzorging ziet, naast deze zorgelijke ontwikkelingen, toch lichtpuntjes. Directeur Hanneke Hillmann: Duidelijk is welke factoren van belang zijn voor behoud van verpleegkundigen en verzorgenden en welke rol de leidinggevende hierbij zou kunnen spelen. Ook is 92% van de verpleegkundigen en verzorgenden nog altijd van mening dat zij inhoudelijk mooi werk hebben. Dit biedt perspectief om, door middel van gerichte investeringen, te werken aan het behoud van personeel.


- EINDE PERSBERICHT -

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie