Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Invoering pas ECO-station Smallingerland uitgesteld

Datum nieuwsfeit: 20-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Smallingerland

Pas ECO-station (20-12-00)

Gezien het grote aantal aanvragers zal de invoering van de ECO-pas per
1 februari plaatsvinden. De bedoeling was om het 2 januari in te laten gaan. In de maand januari zullen de pasjes verstuurd worden.

Meest gestelde vragen

Waarom moet de pas fl. 12,50 kosten?
Voordat de vraag beantwoord wordt even wat feiten op een rijtje:
* alle kosten m.b.t. inzamelen van afval komen tot uitdrukking in de afvalstoffenheffing

* de aanmaakkosten voor een ECO-pas bedragen circa fl. 25,-.
Hoe dan ook, de inwoners van Smallingerland betalen voor de pas. Is het niet rechtstreeks via de fl. 12,50 dan wel via de afvalstoffenheffing. Doordat we een bedrag vragen, schaffen alleen mensen die daadwerkelijk gebruik maken van het ECO-station een pasje aan.
Als iedereen een "gratis" pasje zou hebben ontvangen dan had de afvalstoffenheffing voor iedereen met fl. 25,- verhoogd moeten worden.

Nu worden de kosten, van de pasjes die nooit gebruikt zouden worden, bespaard.

Opnieuw betalen bij een beschadigd pasje.
Het pasje is zo gemaakt dat beschadiging bijna niet mogelijk is. Het chipje zit in de pas. Er is geen magneetstrip die beschadigd kan worden.
Waarom vragen wij een bedrag van fl. 12,50 bij beschadiging? Bij normaal gebruik zullen de pasjes niet beschadigd worden. Alhoewel we uitgaan van voorzichtigheid van de gebruikers willen we dit stimuleren door een bedrag te vragen bij beschadiging. Het leed wordt tussen gebruiker en Regon gedeeld (pas kost fl. 25,-). Blijkt bij de eerste poging om gebruik te maken van het ECO-station dat de pas beschadigd is, dan wordt kosteloos een nieuwe pas verstrekt.

Besparing op termijn
De opzet van de ECO-pas is onder andere om afvaltoerisme van andere gemeenten tegen te gaan. Aangezien de afvoerkosten van het afval nog steeds stijgen, is het zaak om goed te controleren of men daadwerkelijk in de gemeente Smallingerland woont. Om misbruik van de pas tegen te gaan zal steekproefsgewijs ook een legitimatie worden gevraagd. Bij misbruik zullen maatregelen genomen worden. Op korte termijn heeft de invoering van de ECO-pas al geld opgeleverd. Net zoals bij de invoering van de sticker op de rolemmer is gebleken dat een aantal huishoudens en bedrijven alsnog kon worden getraceerd als "niet-betalend". Deze krijgen alsnog een rekening.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie