Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie UvA: Stedelijk milieumanagement in Lima

Datum nieuwsfeit: 20-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit van Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van AmsterdamUvA Agenda
Titel Of dreams and deeds. The role of local initiatives for community based environmental management in Lima, Peru
Datum woensdag 20-12-2000
Tijd 12:00 uur

Promovendus mw. M.A. Hordijk

Promotors prof. dr. G.A. de Bruijne en prof. dr. I.S.A. Baud
De promovenda onderzocht de rol van huishoudens en buurtorganisaties bij het stedelijk milieumanagement in Lima. Onder dit stedelijk milieumanagement valt zowel het beschermen van natuurlijke hulpbronnen en het ecosysteem (de 'groene' agenda) als het verbeteren van milieucondities rondom de woon-en werkplek, die direct van invloed zijn op de gezondheid van de mens (de 'bruine' agenda). De belangrijkste 'groene' problemen in Lima zijn overexploitatie van vruchtbare landbouwgronden en van het beschikbare rivier- en grondwater. 'Bruine' problemen zijn het gebrek aan veilig drinkwater, gebrek aan riolering en slecht afvalmanagement. Activiteiten van de bewoners en buurtgroepen richten zich vooral op deze laatste problemen: waterbesparing, afvalscheiding en de afvoer van afval. Het aanplanten van buurtparken kan gezien worden als groene activiteit. De buurtorganisaties vertonen een interessante dynamiek. Ze zijn vooral actief in de eerste fase van de aanleg van nieuwe wijken. Dan worden alle wegen en de watervoorziening aangelegd en het grondeigendom veiliggesteld. Deze activiteiten kunnen alleen collectief ondernomen worden. In de tweede fase gaan bewoners investeren in de bouw van stenen huizen. Het vrijkomende bouwafval wordt veelal gedumpt op straat en in parken. Deelname van bewoners aan de buurtorganisatie neemt af, omdat iedereen zich op zijn eigen huis concentreert. Na deze bouwfase doen zich nog veel problemen voor, zoals rondslingerend afval en stofoverlast van slechte ongeasfalteerde wegen. Toch leiden deze problemen niet meer tot zoveel gemeenschappelijke activiteiten als in de eerste fase.

Locatie

Aula van de UvA, Singel 411 (hoek Spui) te Amsterdam. De parkeermogelijkheden in de naaste omgeving zijn zeer beperkt. Vanaf het Centraal Station is de Aula te bereiken met tramlijnen 1, 2 en 5, halte Spui.

Toegang

Vrij

Bron: UvA Agenda

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie