Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Proefschrift over het TNF-a systeem in orgaanfalen

Datum nieuwsfeit: 20-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Erasmus Universiteit Rotterdam

Woensdag 20 december 2000, 13.45 uur
Hoboken, Collegezaal 7

Promotie mw. I.C. van Riemsdijk-van Overbeeke

Proefschrift : Het TNF-a systeem in orgaanfalen en na transplantatie

Toelichting:

Patiënten met orgaanfalen hebben een verminderde afweer, waardoor infecties, een slechte reactie op vaccinaties en een verhoogde incidentie aan maligniteiten gezien worden. Dit lijkt in tegenspraak met de geactiveerde toestand waarin een gedeelte van hun afweercellen zich bevinden. Antigeen presentatie, T-cel activatie en cytokinen productie zijn nodig om de afweerreactie te laten verlopen. Belangrijke cytokinen in deze reactie zijn IL-2 en TNF-a . Cytokinen werken via specifieke receptoren, die op de membraan zitten van de zogenaamde targetcellen. Voor IL-2 is de IL-2R op lymfocyten. Na binding van IL-2 op zijn receptor gaat de T-cel prolifereren en ontwikkelt zich tot cytotoxische T-cel. Voor TNF-a zijn 2 receptoren bekend, de R1 (p55) en de R2 (p75). Deze receptoren bevinden zich op alle lichaamscellen, behalve erytrocyten en rustende T-cellen. Na binding van TNF-a ontstaat productie van enzymen en adhesiemoleculen, terwijl binding via R2 (op lymfocyten) resulteert in T-cel proliferatie. Na binding wordt het extracellulaire gedeelte van de receptor door proteolyse afgesplitst en kan in het perifere bloed als soluble receptor (sIL-2R, sTNF-R1 en sTNF-R2) aangetoond worden.

In dit proefschrift is getracht een inzicht te krijgen op welk niveau de immuunreactie in patiënten met orgaanfalen en na orgaantransplantatie is verstoord. De promovenda heeft zich gericht op de interactie van de immuuncompetente cellen, de lymfocyten en monocyten, en de cytokinen, TNF-a en IL-2, in patiënten met nier- (hemodialyse (HD), of hartfalen (HF) en na nier-(NT) of harttransplantatie (HTx). In alle patiënten groepen bleek het TNF-a systeem uit balans, voornamelijk als gevolg van verhoogde concentraties van biologisch actieve oplosbare receptoren, die in staat waren om 50% van toegevoegd actief cytokine, zowel TNF-a als IL-2, te binden. Deze verhoogde concentraties zijn het gevolg van activatie van het cytokine systeem (TNF-a ) en/of verminderde renale klaring (TNF-a , IL-2). In HD patiënten werd tevens een lymfopenie gevonden, zonder een defect in T-cel functie: IL-2 productie, cytokinen geïnduceerde proliferatie. Wel werd een duidelijk verlaagde productiecapaciteit voor TNF-a in deze patiënten gevonden. De conclusie is dat deze verlaagde TNF-a productie, tezamen met de verhoogde buffercapaciteit van de sTNF-R èn de lymfopenie de oorzaak vormt voor de immuun deficiëntie in hemodialyse patiënten. Na niertransplantatie verbetert de TNF-a balans, echter door de immunosuppressieve medicatie wordt de T-cel functie geremd. In patiënten met HF en na HTx is het TNF-a systeem uit balans door verhoogde TNF-a productie perifeer en centraal door het falende of het getransplanteerde hart.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie