Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Uitzonderlijke zware (kerst)stormen in Europa

Datum nieuwsfeit: 20-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
KNMI

Het weer nader verklaard

De uitzonderlijke zware (kerst)stormen in Europa

De storm van tweede kerstdag 1999, die vooral in Frankrijk, Duitsland en Zwitserland heeft huisgehouden was voor dit gebied waarschijnlijk de zwaarste van de eeuw. De kerststorm werd gevolgd door een volgende opnieuw zeer zware storm die het vooral gemunt had op het westen, zuidwesten en zuiden van Frankrijk. De stormen hebben in heel Europa aan honderdendertig mensen het leven gekost en hebben grote delen van Frankrijk in het donker gezet. Daags na Kerst zaten 3,5 miljoen Fransen (een op de vier huishoudens) zonder stroom. Voor tweederde van het land werd de noodtoestand afgekondigd en na twee weken zaten nog altijd veertigduizend Fransen zonder stroom. De schade is enorm: zo'n 300 miljoen bomen zijn aan de storm ten prooi gevallen en de totale materiële schade wordt in Frankrijk op meer dan twintig miljard gulden geschat. In noord-Spanje sloeg de tweede storm toe: ook hier vielen slachtoffers en kwamen zo'n tachtigduizend mensen zonder stroom te zitten. In Zwitserland hebben de stormen aan zeker 14 mensen het leven gekost.

Niet eerder zijn zo ver landinwaarts boven Europa zulke windsnelheden gemeten. Parijs registreerde tweede kerstdag op Orly een gemiddelde windsnelheid van 110 km/h en windstoten tot 173 km/h. In Parijs was daardoor sprake van een zeer zware storm (windkracht 11), een record voor de Franse hoofdstad. Volgens de Duitse weerdienst zijn op tweede Kerstdag in het zuiden en zuidwesten van Duitsland op veel plaatsen windstoten gemeten tussen 120 en 140 km/h. Karlsruhe registreerde een windstoot van 152 km/h en op de Feldberg in het Zwarte Woud werd een vlaag van 213 km/h geregisteerd, voor deze meetstations de hoogste windstoten ooit.

De ontwikkeling van de stormdepressie was volgens meteoroloog Ab Maas ronduit spectaculair. De kern lag op tweede kerstdag om half zeven 's ochtends voor de kust van Normandië waarna de luchtdruk daalde met 25 hPa in drie uur tijd. Ook boven zee zouden dergelijke drukdalingen uitzonderlijk zijn. Boven Frankrijk daalde de luchtdruk in de kern tot 960 hPa (7 uur in Rouen). Het sterk uitdiepen van de depressie hing samen met de zeer sterke straalstroom: op tien kilometer hoogte in de atmosfeer stonden windsnelheden van 400 km/h. De stormdepressie trok vervolgens iets ten noorden van Parijs langs richting Eifel, zodat het dichtbevolktste deel van Frankrijk in het sterkste windveld kwam te liggen. In de Franse hoofdstad is enorme schade aangericht onder meer aan monumentale gebouwen waaronder de Notre Dame. Het openbare leven kwam hier volledig stil te liggen. De storm was door de atmosfeermodellen berekend maar de exacte koers werd pas in de nacht duidelijk. Bovendien hebben alle modellen de kracht van de storm onderschat. Toch heeft de Météo France tijdig gewaarschuwd voor storm. Op eerste kerstdag om kwart voor elf is een eerste "Bulletin Régionaux d'Alerte Météorologique" uitgegeven voor de regio noord, maar de windsnelheden werden hoger dan verwacht. Onduidelijk is in hoeverre deze informatie door de media is doorgegeven.

METEOSAT satellietopname 26 december 1999 11 UTC

Satellietopname kerststorm Lothar NOAA 15 IR 7u47 UT (Bernhard Mühr (Universiteit Karlsruhe).

Synoptische waarnemingen kerststorm Europa, 26 december 1999, 09 UT

Daags daarna in de avond van de 27e december kreeg met name het westen en zuiden van Frankrijk met een zeer zware zware storm te maken. Langs de Franse Atlantische kust zijn daarbij windstoten gemeten van 198 km/h (Ile d'Oléron). Er zijn daar golven waargenomen van 10 meter hoogte. Aan de Spaanse noordkust en de Franse Middellandse Zeekust zijn windstoten gemeten van meer dan 150 km/h, in Marseille en Cannes schoot de windmeter uit tot 140 km/h. Ook landinwaarts heeft de storm flink huisgehouden: in Bordeaux zijn windstoten van 144 km/uur gemeten, Clermont-Ferrand noteerde 159 km/h. De kerndruk van de depressie was vergelijkbaar met de die van de Kerststorm: rond 7 uur maandagavond was de luchtdruk in de kern gedaald tot 965 hPa. In tegenstelling tot sommige berichten in de media kon men aan zien komen dat er een storm op komst was. De Météo France heeft s'ochtends op 27 december om 9 uur een eerste "Bulletin Régionaux d'Alerte Métérologique" uitgegeven, waarin windsnelheden worden aangekondigd tot 150 km/h. Dergelijke extreme windsnelheden kunnen op zijn vroegst pas een uur of tien van tevoren goed ingeschat worden.

Satellietopname 27 december 1999 18 UTC
(Meteosat-satellietanimatie stormen 26-29 december 1999 (Météo France)

Stormen Lothar, Martin en Anatol

De Kerststorm die van Duitse meteorologen de naam Lothar kreeg en storm Martin die daarna volgde, waren in kracht en ontwikkeling vergelijkbaar met Anatol die op 3 december vooral het noorden van Duitsland en Denemarken trof. Ook toen was sprake van een sterk uitdiepende depressie en vergelijkbare windsnelheden. Op het eiland Romo in Denemarken werd toen zelfs een gemiddelde windsnelheid gemeten van 148 km/h en een windstoot van 185 km/h, een nieuw record voor Denemarken. In ons land bereikte de storm op 3 december aan de kust een hoogste uurgemiddelde van 90 km/h (windkracht 10). De hoogste windstoot op een landstation was 118 km/h op Vlieland. Op het KNMI-weerstation Huibertgat, boven zee iets ten noordoosten van Schiermonnikoog, schoot de windmeter uit tot 155 km/h. Nog sterkere windstoten tijdens zware stormen zijn in deze eeuw gemeten op 6 november 1921 in Hoek van Holland (162 km/h) en op 25 januari 1990 in IJmuiden (159 km/h). Vlieland noteerde ook op 2 april 1973 een windstoot van 155 km/h.

Radarbeeld Lothar (Bernhard Mühr (Universiteit Karlsruhe).

Hevige stormen komen vaker in clusters voor, het KNMI heeft in het verleden onderzoek gedaan naar tweelingstormen. De atmosferische condities, die aanleiding geven tot stormen blijven vaak een aantal dagen in takt. In deze gevallen was de ligging en sterkte van de straalstroom de aanjager.

Klimatologie van Franse en Zwitserse stormen

Hoe de stormen klimatologisch geboekt worden is pas over enige tijd, nadat alle gegevens zijn genalyseerd, duidelijk. De hoogste windsnelheden worden in Frankrijk meestal waargenomen in de Mistral. Het eeuwrecord voor een landstation staat hier op naam van Montélimar waar op 26 februari 1956 tijdens de Mistral een windstoot van 216 km/h is gemeten. Voor de Fransen liggen de stormen van 15 en 16 oktober 1987 en januari en februari 1990 nog vers in het geheugen, maar de windstoten waren toen iets minder sterk, maximaal 176 km/u in 1987 (Ouessant) en 165 km/u in 1990 (La Hague). Uitzonderlijk waren hier ook de stormen van 10-12 januari 1978, 6 juli 1969, 1 maart 1967, 7 augustus 1948 en 4-6 december 1896.

Voor de Zwitsers was de kerststorm van 1999 de zwaarste sinds de storm van 27 februari 1990. Bij deze "Jahrhundertsturm" zijn op de grote Sint Bernhard windstoten gemeten van 270 km/h en werd vijftig vierkante kilometer bos volledig verwoest. Op 23 februari 1967 woedde daar ook een Jahrhundertsturm met in Zürich windstoten van 125 km/h. Ook deze storm maakte deel uit van een serie die Europa in die periode trof. De jongste kerststorm heeft het aantal Jahrhundertsturmen in deze eeuw op drie gebracht. De Zwitserse onderzoeker Christian Pfister heeft aangetoond dat in de afgelopen vijfhonderd jaar elke eeuw minstens een extreme storm (Jahrhundertereignis) heeft opgeleverd. Uitzonderlijk in Zwitserland waren de stormen in oktober 1562, januari 1645, januari 1739, februari 1879, februari 1967, februari 1990 en december 1999. De twintigste eeuw heeft er dus drie opgeleverd, maar op basis van deze gegevens kan niet worden geconcludeerd dat het aantal zware stormen toegenomen is. In tegendeel zelfs: een uitvoerig onderzoek van Schliesser (1997) toont aan dat het aantal dagen met grote windsnelheden in Zwitserland sinds 1864 iets afgenomen is. Het KNMI komt voor Nederland tot vergelijkbare conclusies. In het laatste klimaatrapport stelt het KNMI vast dat het stormklimaat in deze eeuw niet is veranderd.


* Eindejaarsstormen 1999 in Frankrijk

* Le point sur les tempêtes (franstalig artikel over de stormen van Météo France)

* Questions sur les mecanismes et l'órigine des tempêtes (uitvoerig franstalig artikel Météo France)

* Meteosat-satellietanimatie stormen 26-29 december 1999 (Météo France)

* Vergelijking hoogste windsnelheden Frankrijk bij stormen 1976, 1990, 1997 en 1997

* Verslag stormramp Frankrijk door Paul de Bruijn, oud-meteoroloog KNMI

* Verslag stormramp vanuit Parijs door Stefan Meulemans
* Klimaatrapport 1999 (integraal)

* Schaal van Beaufort: uitwerking wind, snelheden en benamingen
* Zware storm velde zes miljoen bomen in Denemarken (december 1999)
* Zware storm

* Orkaan

* Duitse namen op de weerkaart

Laatste wijziging: 20 december 2000

Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie
Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie BRUSSEL-(BUSINESS WIRE)- Westinghouse Electric Company heeft een nieuwe methode gecreeerd voor vernieuwers die kernenergietechnologie...

TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank
TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank COLUMBUS, Ga. & UTRECHT, The Netherlands-(BUSINESS WIRE)- TSYS (NYSE: TSS) heeft vandaag bekendgemaakt dat Rabobank...

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...