Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Uitstel Nieuw Fiscaal Raamwerk voor Nederlandse Antillen

Datum nieuwsfeit: 20-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ernst & Young

Uitstel Nieuw Fiscaal Raamwerk voor Nederlandse Antillen

De Nederlandse Antillen liggen al enige tijd onder vuur in de fiscale wereld. De belastingdruk is er laag, en het verdrag tussen Nederland en de Antillen maakt het routen van wereldwijde inkomsten via de Antillen zeer aantrekkelijk. De Nederlandse Antillen worden daarom veelal als fiscaal paradijs aangemerkt, en zon stempel doet het internationale aanzien van de eilandengroep geen goed. De introductie van nieuwe wetgeving in de Antillen (het Nieuw Fiscaal Raamwerk, NFR) had aan dit imago een eind moeten maken. Nederland vond de regelgeving echter, mede onder Europese druk, onvoldoende ver gaan en invoering van het NFR is tot nader orde uitgesteld.

Overleg
Op 20/22 november jongstleden heeft hierover overleg plaatsgevonden tussen Nederland en de Antillen. Tijdens deze bespreking heeft de Antilliaanse Minister van Financiën Voges aangegeven de fiscale wetgeving meer in overeenstemming te zullen brengen met de wereldwijd geaccepteerde OESO-normen (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling). Een meer geaccepteerd fiscaal stelsel zal onder meer fiscale gevolgen hebben voor de in het NFR voorgestelde vrijgestelde vennootschap, uitwisseling van informatie door de Antillen, en de voorgestelde belasting op dividend, rente, en andere financieringsstromen.

Obstakels
Staatssecretaris Bos heeft aangegeven dat met name aanpassing aan het OESO een stap vooruit is. Overigens is hij van mening dat er nog teveel obstakels zijn om op zeer korte termijn tot concrete resultaten te komen. Dit roept uiteraard onduidelijkheid op over de fiscale relatie tussen Nederland en de Antillen gedurende de periode dat nog geen duidelijkheid is verkregen over de internationale aanvaardbaarheid van de Antilliaanse wetgeving. Over dit laatste aspect zijn vooralsnog echter geen toezeggingen gedaan.

Wellicht een kleine beschadiging van het Antilliaanse fiscale paradijs, maar een stap vooruit in de internationale aanvaardbaarheid van het fiscale stelsel.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de adviesgroep International tax Services via e-mail Joost Kutsch Lojenga of telefonisch 010 407 22 22.

Copyright © 2000 Ernst & Young
Disclaimer

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie