Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Haagse scholen aan de slag met Onderwijskansenplan

Datum nieuwsfeit: 20-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Den Haag

Actuele berichten >> Persberichten >>

Haagse scholen aan de slag met OnderwijskansenWethouder Pierre Heijnen van Onderwijs, Sociale Zaken, Werkgelegenheids-bevordering en Integratiebeleid (OSWI), stelt voor om in het voorjaar van 2001 te starten met het Onderwijskansenplan op 25 Haagse scholen. Deze 20 basisscholen en 5 scholen voor voortgezet onderwijs geven op basis van individuele plannen vorm aan het Onderwijskansenplan.

Zoals afgesproken bij de ondertekening van het convenant Onderwijskansen tussen de vier grote steden (G4) en Staatssecretaris Adelmund op 18 oktober jl., ontvangt Den Haag 12,5 miljoen gulden van het ministerie voor de uitvoering van het Onderwijskansenplan.

De Onderwijskansenscholen (OK-scholen), die allen vallen onder het bestaande gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid, streven naar een verbetering van de kwaliteit van het onderwijs en de prestaties van leerlingen. Slaagkansen en perspectieven van leerlingen op OK-scholen worden op deze manier vergroot.

Het zwaartepunt van het Onderwijskansenplan ligt bij de OK-scholen zelf; zij spelen een centrale en actieve rol. De scholen gaan werken vanuit hun eigen schoolontwikkelingsplan, dat zij maken op basis van de eigen schoolsituatie en de bijbehorende ambities. Het plan bevat maatregelen die gericht zijn op betere resultaten van leerlingen voor bijvoorbeeld taal, rekenen, algemene vaardigheden of sociale competenties. In het voortgezet onderwijs richten de acties zich op het voorkomen van schooluitval en het behalen van een startkwalificatie.

De scholen geven in hun plan aan wat zij belangrijk vinden voor hun leerlingen.

Het schoolontwikkelingsplan wordt gemaakt in de periode voor maart 2001 en het omvat de periode tot en met 2004. In maart 2001 starten de OK-scholen met de uitvoering van hun ontwikkelingsplannen.

De Haagse OK-scholen worden tijdens de uitvoering van hun ontwikkelingsplan begeleid en ondersteund door verschillende landelijke en regionale onderwijs ondersteunende instellingen, waaronder het HCO (Haags Centrum voor Onderwijsbegeleiding). De OK-scholen bepalen zelf op welke wijze en van wie zij begeleiding, ondersteuning en professionalisering afnemen.Kenmerkend voor het Onderwijskansenplan is de aandacht voor het bijhouden van de resultaten. Door onderdelen te meten kan de school zelf in de gaten houden of de ingezette activiteiten de gewenste effecten bewerkstelligen.

Op 21 december wordt het Stedelijk Plan van Aanpak Onderwijskansen besproken in de commissie OSWI.

last update: 20 december 2000 ;pag.: 5404; auteur: 39 20 december 2000 - pag. 5404 - 39

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie