Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Zwanenfamilies vieren toch kerst in Nederland

Datum nieuwsfeit: 20-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Persbericht, 20 december 2000
ZWANENFAMILIES TOCH MET KERST IN NEDERLAND

NIEUWERSLUIS (Utr.) - Eindelijk zijn ze er allemaal! Vijfentwintigduizend kleine zwanen trekken ieder jaar vóór de winter van Noord-Rusland naar West-Europa: een 3500 kilometer lange vlucht. Dit jaar stond de wind heel lang verkeerd. Met name ouders met jongen hebben het moeilijk gehad.

"Veel zwanen zijn minstens drie weken later dan normaal in Nederland aangeland," weet zwanenonderzoeker Jan Beekman van het Nederlands Instituut voor Oecologisch Onderzoek (NIOO). De langdurige zuidwestenwind gaf ons in Nederland een lekker warm najaar, maar hield de kleine zwanensoort in Rusland AAN DE GROND. Tegen de wind in naar Nederland vliegen - over de Oostzee - kost veel te veel energie. In het ijskoude Rusland overwinteren kan echter ook niet.

Kleine zwanen trekken in familieverband. Zo leren de jongen met hun grijze verenpak de route van hun hagelwitte ouders. Ieder jaar vindt medio november de 'jongentelling' van de kleine zwanen plaats in West-Europa. Coördinator Beekman: "Dat liep dit jaar helemaal in het honderd!" De meeste gezinnen bleken halverwege gestrand door de tegenwind. "Nu, een maand later, hebben we opnieuw geteld. En de eerste resultaten zijn erg goed. De wind is op een gegeven moment gaan liggen en de zwanen zijn toen massaal op de wieken gegaan. De zwanengezinnen zijn nu toch aangekomen en hebben wel twee keer ZOVEEL KINDEREN bij zich als vorig jaar."

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie