Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nederlands kenniscentrum voor Vezel Metaal Laminaten

Datum nieuwsfeit: 20-12-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht

Delft, 20-12-2000

Nederlands kenniscentrum voor Vezel Metaal Laminaten opgericht.

De Technische Universiteit Delft, de Stichting Nationaal Lucht- en Ruimtevaart- laboratorium (NLR) en Stork gaan een kenniscentrum voor vezel metaal laminaten oprichten. Het centrum zal een adviesfunctie krijgen ten aanzien van de industrie bij het ontwikkelen en het op de markt brengen van producten van deze materialen. Met deze bundeling van kennis kan het Fibre Metal Laminates Centre of Competence (FMLC) uitgroeien tot een internationaal toonaangevend centrum op dit gebied. Vanwege het industriële belang, in het bijzonder de vliegtuigbouw, heeft het FMLC de volle steun van het Nederlands Instituut voor Vliegtuigontwikkeling en Ruimtevaart (NIVR) en het Ministerie van Economische Zaken. Het FMLC wordt in Delft gevestigd en zal begin 2001 operationeel zijn. In de naaste toekomst zal worden bekeken op welke wijze andere partijen zoals TNO en Airbus Industrie bij het centrum actief kunnen worden betrokken.

Een voorbeeld van een vezel-metaal-laminaat is Glare. Dit materiaal bestaat uit dunne aluminiumlagen afgewisseld met een glasvezel-versterkte lijmlaag. Ten opzichte van de nieuw ontwikkelde aluminiumlegeringen heeft Glare superieure vermoeiingseigenschappen. Het materiaal behoudt daarmee zijn eigenschappen ondanks veelvuldig wisselende belastingen. Glare levert een gewichtswinst op van circa 20% in vermoeiingskritieke constructies. Het materiaal is een belangrijke kandidaat voor toepassing in de romppanelen van de Airbus A3XX superjumbo.

Naast toepassingen in de lucht- en ruimtevaartsector wordt onderzoek verricht naar toepassingen in andere marktgebieden, waaronder auto's, schepen en sportartikelen.

Voor verdere informatie:

Christine Windmeijer
Hoofd Voorlichting NIVR
015-2789402
(c.windmeijer@nivr.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie