Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Noodplan calamiteitenbestrijding bij metro gereed

Datum nieuwsfeit: 20-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Amsterdam

|
Persberichten

Noodplan Calamiteitenbestrijding bij metro gereed

Het college van B&W heeft kennis genomen van het Noodplan Calamiteitenbestrijding GVB-metro. Dit noodplan zal het huidige, sterk verouderde plan van het metrobedrijf vervangen.

Het noodplan is een intern bedrijfsplan voor het metrobedrijf. In het plan worden de procedures en de taken van GVB-medewerkers bij calamiteiten omschreven. Alles met het doel de gevolgen van een calamiteit zo gering mogelijk te houden. Hierbij wordt vanzelfsprekend prioriteit gegeven aan het evacueren en redden van passagiers en personeel, daarna zal pas de infrastructuur en dienstvoering worden veiliggesteld.

Het noodplan is opgesteld in overleg met de brandweer, maar is nog niet definitief. Begin 2001 zal een grootschalige oefening met alle hulpdiensten worden gehouden. Vervolgens kan het plan met eventuele aanpassingen definitief door de directie van het GVB-metrobedrijf worden vastgesteld.

Natuurlijk zal het noodplan in de toekomst worden aangepast aan de dan geldende inzichten. In het definitieve noodplan zullen ook ontruimingsplannen of vluchtplannen zijn opgenomen. Een ontruimingsplan wordt per locatie vastgesteld en geeft gedetailleerde informatie over de organisatie bij een calamiteit en de vluchtroutes in de betreffende locatie. Voor de passagiers zullen hiervoor op de stations kaarten met vluchtroutes worden opgehangen ter ondersteuning van de al aangebrachte pictogrammen van vluchtroutes. In de personeelsruimten komen kaarten en instructies voor het personeel in geval van een calamiteit.

Hoewel het noodplan een intern bedrijfsplan is, wordt het wegens de gebleken belangstelling van de laatste maanden rond de veiligheid in het tunnelgedeelte van de Oostlijn en het debat in de gemeenteraad, ter kennisneming aan het college en de raadscommissie aangeboden.

Huub Winthagen 5523245

© gemeente Amsterdam - 20-12-2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie