Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe sporen voor de spoorlijn Kortrijk - Moeskroen

Datum nieuwsfeit: 21-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
NMBS

21 december 2000

Nieuwe sporen voor de spoorlijn Kortrijk - Moeskroen

In de loop van de maand december werden de sporen en dwarsliggers van de spoorlijn tussen het reizigerstation en het goederenstation van Kortrijk volledig vernieuwd.

Na de jaarwende vernieuwt de NMBS ook de sporen op de rest van die spoorlijn tot net voor het station van Moeskroen. Naast het vernieuwen van de rails worden ook de houten dwarsliggers vervangen door betonnen exemplaren. Dat werk gebeurt door een speciale werktrein die in één beweging de rails opzij schuift, de oude dwarsliggers verwijdert en na het leggen van de nieuwe betonnen dwarsliggers de rails weer netjes op hun plaats legt. Ook de ballast - dat is het steenslagbed waarop de dwarsliggers rusten - wordt gezift en aangevuld.. Een volgende werktrein zorgt er dan voor dat na het aanvullen van de ballast het spoor weer netjes uitgelijnd ligt voor een comfortabele treinrit.

De vernieuwingswerken worden hoofdzakelijk tijdens het weekend uitgevoerd om het trein- en wegverkeer tijdens de week zo weinig mogelijk te hinderen. Omdat de treinen tussen Kortrijk en Moeskroen om beurten over één spoor moeten rijden, zullen alle treinen van de IC-verbindingen Oostende-Rijsel (Lille-Flandres) en Antwerpen-Centraal
- Rijsel in Kortrijk iets vroeger vertrekken in de richting van Rijsel. Deze treinen zullen in beide richtingen ongeveer 5 minuten langer onderweg zijn omdat ze ter hoogte van de werf slechts aan een beperkte snelheid mogen rijden.

De overwegen tussen Kortrijk en Moeskroen worden meteen ook volledig vernieuwd. Naarmate de werf opschuift, wordt het wegdek van de overwegen in die zone volledig opgebroken. Zo zijn zij in die periode ook voor het wegverkeer afgesloten. De overwegen in de Vandewielestraat en de Pontestraat in Kortrijk zullen afgesloten zijn van donderdag 4 januari tot donderdag 17 januari. De overweg in de Dronckaertstraat in Menen sluit op zondag 7 januari en tijdens de weekends van 13/14 en 20/21 januari. De overweg van de Steenweg op Aalbeke zal niet kunnen worden gebruikt van vrijdag 12 januari tot donderdag 19 januari terwijl de overweg op de Moeskroensesteenweg in Kortrijk op zijn beurt sluit van vrijdag 19 januari tot donderdag 1 februari. In de loop van de maand februari worden al deze overwegen ook tijdens een volledig weekend en een volledige nacht afgesloten voor onderhoudswerken. De overweg in de Rue de la Royenne in Moeskroen wordt slechts een dag afgesloten, namelijk op zondag 21 januari. Voor al die overwegen is telkens een plaatselijke omleiding bewegwijzerd.

De zware werktreinen rukken tijdens de weekends enkel overdag uit, maar tijdens de week wordt er ook 's nachts gewerkt met onder meer hydraulische kranen. Al het personeel op de werf ziet er echter op toe dat elke onnodige geluidsoverlast wordt vermeden.

De werken starten in het weekend van 6/7 januari en lopen nog tot het weekend van 10/11 februari.

© 2000 NMBS

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie