Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nederlanders pessimistischer in vergelijking tot buurlanden

Datum nieuwsfeit: 21-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
NIPO

Nederlanders pessimistischer in vergelijking tot buurlanden; geen vertrouwen in huizenmarkt

Uit onderzoek van NIPO en haar zusterbedrijven uit België, Duitsland en Luxemburg onder 3.500 inwoners blijkt dat de Nederlanders pessimistischer zijn op een aantal economische indicatoren dan de inwoners uit de buurlanden.

Huizenprijzen over hoogtepunt heen; slechts een kwart van de Nederlanders vindt het nu een goed moment om een huis te kopen Volgens het Kadaster zijn de huizenprijzen voor de tweede achtereenvolgende maand gedaald. Deze trend wordt bevestigd wanneer we de cijfers vanaf 1976 bekijken. Op de vraag "Het is nu tijd om een huis te kopen" antwoordt slechts een kwart van de Nederlanders bevestigend. Dit percentage is de afgelopen 25 jaar slechts in 1980 en in 1990 ook zo laag geweest. 1 | Het is nu een goed moment om een huis te kopen, inwoners van Nederland, % ja-zeggers, '76-'00
<<...OLE_Obj...>> Bron: NIPO, 2000

Het is opvallend verder dat de Nederlanders in vergelijking tot de buurlanden "huiveriger" zijn om een huis te kopen. Duidelijk is in ieder geval dat het met de economie in Duitsland beter gaat en dat vertrouwen straalt men daar ook uit. De Duitsers zijn veel meer geneigd dan de inwoners uit andere landen om een huis te gaan kopen.
2 | Het is nu een goed moment om een huis te kopen, inwoners van Nederland, België, Duitsland en Luxemburg, december 2000
<<...OLE_Obj...>> Bron: TNS Financial index NIPO, 2000

9 op de 10 Nederlanders verwacht dat de rente verder zal stijgen
Het is de overtuiging van de Nederlanders dat de rente verder zal stijgen. Nederlanders wijken daarmee in hun verwachting af van de inwoners uit de omringende landen
3 | Verwacht u dat de rente zal dalen of stijgen, inwoners van Nederland, 1985-2000
<<...OLE_Obj...>>
Verwacht u dat de rente zal dalen of stijgen, inwoners van Nederland, België, Duitsland en Luxemburg
<<...OLE_Obj...>>
Bron: TNS Financial index NIPO, 2000

Nederlanders en Belgen pessimistisch ten aanzien van de aandelenmarkt
Het lage percentage Nederlanders en Belgen dat nu aandelen wil kopen, geeft duidelijk aan dat de Nederlanders geschrokken zijn van de naar beneden duikende koersen voor de Telecom-bedrijven en IT-fondsen. In België speelt verder de affaire met Lernout & Hauspie een rol.
4 | Het is nu een goed moment om aandelen te kopen, inwoners van Nederland, België, Duitsland en Luxemburg, december 2000
<<...OLE_Obj...>> Bron: TNS Financial index NIPO, 2000

Iets meer dan tweevijfde van de Nederlanders vindt het nu een goed moment om een auto te kopen
Hoewel het slecht gaat op de huizenmarkt en aandelenmarkt, kunnen we gezien de goede salarisvooruitzichten en krappe arbeidsmarkt ons wel permitteren om een auto te kopen.
In bijna alle landen is men het in dezelfde mate over eens dat het nu een goed moment is om een auto te kopen.
In dit opzicht zijn de Nederlanders en de inwoners uit de omringende landen nog steeds optimistich over het besteden van hun geld aan dergelijke luxe goederen.
Het zal ook niet verbazen als in 2001 weer circa 2.3 miljoen auto's nieuw of tweedehands in Nederland worden verkocht.
5 | Het is nu een goed moment een auto te kopen, inwoners van Nederland, België, Duitsland en Luxemburg, december 2000
<<...OLE_Obj...>> Bron: TNS Financial index NIPO, 2000

Bij publicatie of verspreiding graag de bron: NIPO, het marktonderzoekinstituut vermelden. Voor eventuele vragen kunt u terecht bij de sector Financiële Dienstverlening Adriaan Eecen (020-5225 922). Het veldwerk heeft plaatsgevonden van 2 t/m 8 december. Hierbij zijn 1.085 personen van 18 jaar of ouder ondervraagd die representatief zijn voor de 12,2 miljoen Nederlanders van 18 jaar of ouder. Ook de zuster organsiaties van de Taylor Nelson Sofres-groep EMNID, Dimarso en Ilres hebben in deze periode onderzoek gedaan.
Steekproefmarges zijn op dit onderzoek van toepassing. Voor ongeveer 1.100 respondenten zijn de marges plus/minus 2,8% bij resultaten van rond de 30% en plus/minus 3,1% bij resultaten van rond de 50%.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie