Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe hoogleraar Geschiedenis Natuurwetenschappen Utrecht

Datum nieuwsfeit: 21-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Utrecht

21 december 2000

Albert van Helden nieuwe hoogleraar 'Geschiedenis van de Natuurwetenschappen'

Prof. dr. Albert van Helden wordt per 1 juni 2001 benoemd tot hoogleraar 'Geschiedenis van de Natuurwetenschappen' bij het Instituut voor de Geschiedenis en Grondslagen van de Wiskunde en Natuurwetenschappen (het IGG) van de faculteit Natuur- en Sterrenkunde.

Met zijn benoeming wordt in Utrecht binnen het IGG een traditie van wetenschapsgeschiedenis voortgezet die terug gaat op prof. E.J. Dijksterhuis en binnen Nederland een unieke positie inneemt.

Het IGG kent twee secties: de sectie geschiedenis van de wiskunde en natuurwetenschappen en de sectie grondslagen van de natuurwetenschappen. Met de sectie geschiedenis participeert het instituut in de Huizinga Onderzoekschool. Van Helden, momenteel Lynette S. Autrey Professor of History aan de Rice University in Houston, Texas, wordt de nieuwe onderzoeksleider van de sectie geschiedenis. Zijn benoeming is mede mogelijk gemaakt door de stimuleringsgelden ('parelgelden') die het College van Bestuur beschikbaar stelde voor het behoud van bijzondere en unieke leerstoelen die voor de universiteit als geheel van groot belang worden geacht.

Van Helden heeft naam gemaakt met zijn studie van de geschiedenis van de astronomie. Hij geldt als de voornaamste autoriteit op het gebied van de ontwikkeling van de telescoop en de rol van dit instrument in de geschiedenis van de astronomie. Als zeer innovatief geldt zijn werk over de vanaf de zeventiende eeuw in de astronomie ontwikkelde beeldentaal. Hiermee liep hij vooruit op een thema, de visuele aspecten van de wetenschap, dat op dit moment veel aandacht krijgt binnen het vakgebied. Illustratief hiervoor is het Galileo Project; een 'hypertekst' bron van informatie over het leven en werk van Galileo Galilei (1564-1642) en de wetenschap van zijn tijd. Het webadres hiervan is:
es.rice.edu/ES/humsoc/Galileo

Andere specifieke aandachtsvelden binnen het onderzoek van Van Helden zijn de kosmologie, de rol van het instrument in de geschiedenis der natuurwetenschappen en de Nederlandse natuurwetenschapper Christiaan Huygens. Daarnaast staat hij bekend om zijn brede kennis van het gehele vakgebied. Zijn grote reputatie in vakkringen komt onder meer tot uiting in zijn verkiezing tot president van de History of Science Society. Ook heeft Van Helden een grote belangstelling voor de geschiedenis van de Nederlandse wetenschap. Dat blijkt onder meer uit het feit dat hij samen met andere wetenschapshistorici het initiatief heeft genomen om een Engelstalig overzicht samen te stellen van de wetenschapsbeoefening in Nederland.

Voorlichter Laurien Timmermans, (030) 253 7567/ 253 4073 Secretariaat IGG, Wilca van Putten, (030) 253 8040

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie