Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aramese Priester in Turkije wacht zware straf

Datum nieuwsfeit: 21-12-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Enschede 15 december 2000

PERSBERICHT

Aramese Priester in Turkije wacht zware straf.

Een Aramese priester uit Diyarbakir (Zuidoost Turkije) moet op 21 december 2000 voor de Turkse rechtbank te Diyarbakir verschijnen naar aanleiding van een artikel in een Turkse krant. Op 4 Oktober verscheen het gewraakte interview in het Turkse Dagblad Hurriyet (letterlijk vertaald "Vrijheid"), afgenomen door een Turkse journalist.

In het desbetreffende interview werd de erkenning van "de genocide op de Armeniërs" aangehaald. Dit naar aanleiding van de laatste ontwikkelingen die onlangs in Frankrijk en de Verenigde Staten hebben plaatsgevonden. In dit artikel heeft de Aramese (niet te verwarren met Armeense) priester het plaatsvinden van de genocide op de Armeniërs in 1914/1915 bevestigd. Tevens heeft de priester te kennen gegeven dat niet alleen de Armeniërs maar dat ook de Arameeërs in die periode zijn afgeslacht. Dit laatste viel in verkeerde aarde. Daags na het interview prijkte boven het krantenartikel de volgende titel: "De verrader onder ons". Door deze gebeurtenissen was de priester genoodzaakt om voor enige tijd onder te duiken. In de tussentijd is hij enkele malen door de geheime dienst ondervraagd over het door hem afgelegde interview.

Bij de aanklacht tegen de Aramese priester wordt beroep gedaan op artikel 312 van het Turks Wetboek.

De Arameeërs, in Nederland onder andere ook bekend als Syrisch-Orthodoxe Christenen, vormen een eeuwenoude Christelijke bevolkingsgroep in overwegend Turkije, Syrië, Irak en Libanon. Deze Arameeërs zijn een bevolkingsgroep met een lange en rijke historie. De taal die men spreekt is het Aramees (de taal die Jezus ook sprak). Door de eeuwen heen hebben zij het in dat gebied zwaar te verduren gehad en hebben zij te lijden gehad onder de verdrukking en vonden er vele malen genociden plaats. De laatste genocide vond plaats in 1914/1915. Eind jaren 70 en begin jaren 80 begon de immigratiestroom van de overgebleven Arameeërs op gang te komen. Door de toenemende onderdrukking waren de Arameeërs genoodzaakt te vluchten. Sinds die tijd leven de Arameeërs verspreidt over de hele wereld.

De Aramese gemeenschap houdt deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. De Aramese Beweging voor Mensenrechten (ABM), onder andere, heeft de (internationale) politiek en de overige mensenrechtenorganisaties ingeschakeld om aandacht aan deze zaak te geven. Naar aanleiding hiervan zijn door leden van de Tweede Kamer (Van Middelkoop, Verhagen en Blaauw) kamervragen gesteld aan minister van Aartsen van Buitenlandse Zaken. Minister van Aartsen heeft aangegeven dat een afgevaardigde van de Nederlandse Ambassade de rechtzaak zal bijwonen en dat hij zelf de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten zal houden. De Zweedse zusterorganisatie van ABM heeft reeds met succes de Zweedse regering aangeschreven omtrent deze zaak. De regering heeft naar aanleiding hiervan haar ongenoegen geuit over deze situatie middels het schrijven van een persbericht. Daarnaast zal de Zweedse regering twee parlementariërs naar Turkije sturen om de rechtszaak bij te wonen.

De Aramese Beweging voor Mensenrechten is opgericht met als doel; het opkomen voor de rechten van de mens en met name die van de Aramese bevolking in het Midden-Oosten. ABM is geen voorstander van protesten die vóór het proces van 21-12-2000 georganiseerd worden. ABM distantieert zich tevens van de organisaties, die zogenaamd voor de Priester demonstreren, maar onder de paraplu van andere organisatie provocerende activiteiten ontplooien. Het streven van ABM is, om op een vreedzame wijze en via diplomatieke druk door de Europese landen op de politiek van Turkije, de berechting van de Priester te voorkomen. ABM is zich aan het beraden, om bij een negatieve beslissing door de Turkse rechtbank, in heel Europa protestacties te organiseren.

Voor nadere informatie hieromtrent kunt U contact opnemen met:

Aramese Beweging voor Mensenrechten (ABM)
Postadres : Bokhorstlanden 5
7542 CL ENSCHEDE
Tel : 06-27132286
Bgg : 053-4807150
Fax : 020-873838091
e-mail : (abm2000@hotmail.com)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie