Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

MKB-Nederland vecht Duits fiscaal wetsontwerp aan

Datum nieuwsfeit: 21-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
MKB-Nederland

21-12-2000
MKB-Nederland vecht Duits fiscaal wetsontwerp aan

Nederlandse bouwbedrijven lopen het risico vijftien procent van de aanneemsom in Duitsland achter te moeten laten, als een Duits wetsontwerp wordt aangenomen. Naar schatting kost dit ze zo\'n 750 miljoen gulden. MKB-Nederland wil dat staatssecretaris Bos van Financiën zijn Duitse collega terugfluit. Lukt dit niet, dan vecht de centrale werkgeversorganisatie de maatregel in Brussel aan.

Volgens een nieuw Duits wetsvoorstel moeten buitenlandse bouwbedrijven vijftien procent van de aanneemsom in Duitsland afdragen aan de Duitse fiscus. Dit bedrag kan alleen worden teruggevorderd middels ingewikkelde procedures bij de Duitse inspecteur. Vrijstelling kan ook, maar die procedures zijn nog moeilijker.

MKB-Nederland vindt deze maatregel in strijd met het Nederlands/Duitse belastingverdrag en met Europese regels over vrij verkeer van personen en goederen en discriminatie. Op grond van deze argumenten vraagt de ondernemersorganisatie staatssecretaris Bos in een brandbrief zijn invloed aan te wenden bij zijn Duitse ambtgenoot om het wetsvoorstel in te trekken. Binnen één maand moet er duidelijkheid zijn, anders start MKB-Nederland zelf een juridische procedure bij Eurocommissaris Bolkestein.

Al eerder (voorjaar 1999) heeft MKB-Nederland bewerkstelligd dat Brussel\' een dergelijk Duits wetsvoorstel verbood. MKB-Nederland is verbaasd en verontwaardigd over de Duitse handelwijze. Het getuigt van ouderwets protectionisme dat de Duitsers het eind 2000 gewoon nog een keer proberen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie