Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Proefschrift over influenza en nieuwe vaccinsen

Datum nieuwsfeit: 21-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Erasmus Universiteit Rotterdam

Donderdag 21 december 2000, 11.00 uur
Woudestein, Senaatszaal

Promotie J.T.M. Voeten

Proefschrift: Influenza: nieuwe vaccinsen antivirale immuniteit

Toelichting:

Influenza of griep is een infectieziekte veroorzaakt door influenza A en B virussen die jaarlijks, met name in de wintermaanden, een groot aantal mensen treft. Het continu veranderen van de oppervlakte-eiwitten van influenzavirussen stelt deze in staat immuniteit te omzeilen en is de oorzaak van steeds terugkerende griepepidemieën. Het betekent bovendien dat de samenstelling van het influenzavaccin regelmatig moet worden herzien en dat vaccinatie jaarlijks moet worden herhaald. Influenzavaccins bestaan uit geïnactiveerde virussen en worden geproduceerd in geëmbryoneerde kippeneieren.

De productie in kippeneieren kent een aantal nadelen: de methode is weinig flexibel en de beschikbaarheid kan een probleem zijn indien plotseling grote hoeveelheden vaccin beschikbaar moeten zijn, bijvoorbeeld in pandemische situaties. Een aantrekkelijk alternatief zijn continue cellijnen omdat deze een flexibele bron zijn voor productie van influenzavirussen. Naast een studie naar deze mogelijkheid voor verbetering van de huidige productieprocedure is ook onderzoek verricht naar een alternatief vaccin gebaseerd op immuunstimulerend complex (ISCOM). Terwijl de huidige vaccins voornamelijk de productie van antistoffen tegen de veranderlijke oppervlakte-eiwitten opwekken, kan met ISCOM-gebaseerde vaccins ook cellulaire immuniteit tegen de minder veranderlijke interne virale eiwitten worden geïnduceerd. ISCOMs zijn met name geschikt voor het opwekken van cytotoxische T lymphocyt (CTL) activiteit. CTL zijn van belang bij het opruimen van virus-geïnfecteerde cellen. Getoond werd dat ISCOMs geassocieerd met het interne matrixeiwit of nucleoproteïne in staat zijn cytotoxische T lymphocyt (CTL) activiteit te induceren gericht tegen deze eiwitten.

Analyse van een groot aantal influenzavirussen geïsoleerd na 1993 heeft getoond dat deze een mutatie bevatten in het nucleoproteïne welke zich bevindt binnen een CTL epitoop. De gevonden mutatie influenzavirussen zijn in staat te ontsnappen aan specifieke CTL die alleen het niet-gemuteerde epitoop herkennen.

Naast de oppervlakte-eiwitten ondergaan (zij het in mindere mate) ook de interne virale eiwitten, bijvoorbeeld het nucleoproteïne, veranderingen (mutaties). Het nucleoproteïne bevat een groot aantal CTL epitopen en is derhalve een belangijk doelwit voor CTL-gemedieerde immuunresponsen.

Tot slot werd een methode ontwikkeld voor het meten van antistoffen tegen het nucleoproteïne in sera van geïnfecteerde patiënten.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie