Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Deventer geeft kunstenaars meer ruimte

Datum nieuwsfeit: 22-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Deventer

PERSBERICHT

Week 51, 22 december 2000

Deventer geeft kunstenaars meer ruimte

De gemeente Deventer wil de komende jaren meer werkruimte voor kunstenaars realiseren.

Dit is de hoofddoelstelling van het atelierbeleid voor de komende jaren. Het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag de discussienota atelierbeleid: Ruimte om kunst te maken voorlopig vastgesteld en voor inspraak vrijgegeven.

Deventer oefent door de eeuwen heen grote aantrekkingskracht uit op kunstenaars.

Kunst en de kunstenaars zijn van grote waarde voor de samenleving en voor de vitaliteit van de stad. De gemeente kent al jaren een actief beleid voor beeldende kunstenaars. In de laatste decennia is een aantal stappen gezet om werkruimte vrij te maken voor beeldende kunstenaars. Na eerst de Houtmarkt en later Rollecate is onlangs het Kunstenlab, het voormalig AKZO laboratorium, in gebruikgenomen. Hiermee is voor 46 erkende en niet-erkende professionele beeldende kunstenaars werkruimte beschikbaar.

Op termijn is naar schatting nog behoefte aan werkruimte voor ongeveer dertig beeldende kunstenaars. Bovendien is er behoefte aan oefen- en speelruimte voor professionele podiumkunstenaars. Een theatergroep als TamTam is al enkele jaren op zoek naar goede ruimte in Deventer.

De gemeente wil bijdragen aan een duurzaam en structureel aanbod aan werkruimte voor kunstenaars. Niet alleen beeldende maar ook podiumkunstenaars, krijgen ondersteuning.

Werkruimten voor kunstenaars zijn broedplaatsen, vrijplaatsen waarbinnen kunstenaars alleen of met anderen de ruimte krijgen om artistieke ideeën te ontwikkelen en te realiseren.

Het atelieraanbod, dat met steun van de gemeente gerealiseerd wordt, moet voldoen aan de volgende kenmerken:


- duurzaamheid, dus niet alleen tijdelijke beschikbare ruimten,

- verscheidenheid, voor verschillende soorten kunstenaars,

- flexibiliteit, ook ruimten voor projecten en manifestaties,

- ruimte voor ontmoeting met andere kunstenaars en confrontatie met publiek.

Projectatelier

In de uitwerking van deze kenmerken is aangegeven dat de gemeente naast uitbreiding van het atelierbestand ruimte wil vrijmaken voor een projectatelier. Dit atelier kan tijdelijk gehuurd worden voor grotere projecten, door podiumkunstenaars en het kan als gastatelier dienen. Hierdoor kunnen kunstenaars uit het buitenland de gelegenheid krijgen tijdelijk in Deventer te werken. Omgekeerd kunnen Deventer kunstenaars misschien deelnemen aan uitwisselingsprogrammas.

De voornemens worden de komende maand ter discussie voorgelegd aan betrokkenen en belanghebbenden. De nota zal zo spoedig mogelijk te raadplegen zijn op de gemeentelijke website op internet waarbij de bezoekers de mogelijkheid hebben digitaal te reageren. De inspraaktermijn start op 8 januari en eindigt op 12 februari. Na verwerking van de reacties leggen burgemeester en wethouders een definitief voorstel aan de gemeenteraad voor.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie