Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Eerste Lustrum Wageningse lezingenserie over insecten

Datum nieuwsfeit: 22-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Wageningen Universiteit

Persbericht

22 december 2000, nr. 103

Wageningse lezingenserie 'Insecten en Maatschappij' viert eerste lustrum

Insecten als smokkelwaar, genotmiddel en belasting

Insecten spelen niet alleen een belangrijke rol in de natuur, maar hebben ook een enorme maatschappelijke en economische impact. Zo is de opkomst van de zijde-industrie in Europa te danken aan monniken die er in slaagden zijderupsen uit Azië te smokkelen. Insectenseks is veel spannender dan de saaie seksfilms die bij de videotheek verkrijgbaar zijn, en in seksshops worden insectenproducten aangeboden als genotmiddel. Terwijl bij de Inca's insecten werden gebruikt om belasting mee te betalen. Deze - en nog veel meer - onderwerpen komen aan de orde in de lezingenserie 'Insecten en maatschappij', die vanaf 10 januari 2001 iedere woensdagavond in Hotel 'De Wereld' in Wageningen wordt georganiseerd door entomologen van Wageningen Universiteit. De serie viert haar eerste lustrum na grote successen in Wageningen (1997 en 1999), Utrecht (1998) en Leiden (2000). Naast 'klassiekers' als het eten van insecten en insecten in de film en in de misdaad, zijn er bijvoorbeeld nieuwe bijdragen over insecten in de magie en over de fascinerende watersnuffels, wolzwevers en wrattenbijters. De toegang tot de lezingen is gratis.

In de lezingenserie komen vele onbekende en ondergewaardeerde aspecten van insecten aan bod. Nu roept het woord 'insect' voor velen associaties op met plagen, prikken en problemen. Vraag je mensen echter hun mening over vlinders, lieveheersbeestjes, zijde en honing dan is hun reactie positief. Een paar lastposten verpesten het voor miljoenen mooie, nuttige, plezierige en adembenemende soorten. Insecten zijn de meest succesvolle organismen op aarde. Wanneer we het totale gewicht van alle insecten op aarde delen door het aantal mensen, dan is er 200-2000 kg insect per persoon beschikbaar. Insecten worden daarom bijna overal ter wereld gegeten, als delicatesse.

Een derde van de landbouwproductie is het rechtstreeks gevolg van insectenbestuiving van onze gewassen, terwijl insecten ook nog eens kunnen helpen bij het in toom houden van plagen. Insecten figureren in films, mythen, sagen, religies, zwarte magie en de kunst. Op safari in je eigen tuin kom je ook veel opmerkelijker dieren tegen dan de zoogdieren op de Afrikaanse savannes. De vernieuwde lezingenserie belicht de rol van insecten vanuit alle hoeken. De lezingen, films, dia's en insectensnacks zorgen ervoor dat het publiek na afloop insecten met heel andere ogen bekijkt!

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie