Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Beter systeem inzameling afval bedrijven in Limburg

Datum nieuwsfeit: 22-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Limburg
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Limburg

BETER SYSTEEM INZAMELING KLEIN GEVAARLIJK AFVAL VAN BEDRIJVEN

Proef in Horst, Venray, Beek en Stein

Op initiatief van de Provincie Limburg is in vier gemeenten een proef gestart om bedrijven aan te zetten tot een betere inzameling van klein gevaarlijk afval (KGA). Het gaat daarbij veelal om dezelfde afvalstoffen die huishoudens afgeven via de chemobox. De gemeenten hebben alle bedrijven op hun grondgebied aangeschreven met het aanbod om zich te abonneren op een speciaal inzamel-systeem voor klein gevaarlijk bedrijfsafval. De proef moet uitwijzen of deze aanpak voldoet of nog kan worden verbeterd. Op dit moment geven ongeveer 10.000 van de 70.000 bedrijven in Limburg hun KGA rechtstreeks af aan inzamelaars of gespecialiseerde bedrijven. Het is de bedoeling om dit aantal aanzienlijk te verhogen.

Bedrijven zijn wettelijk verplicht om hun klein gevaarlijk afval (KGA) gescheiden in te leveren aan bepaalde bedrijven met een speciale inzamelvergunning. Voor het Midden- en Kleinbedrijf blijkt dit circuit oninteressant: de kosten van inzameling en de bijbehorende administratie staan nauwelijks in verhouding tot de geringe hoeveelheid KGA die bij deze bedrijven vrijkomt. Bij de kleinere bedrijven gaat het meestal om hoeveelheden tot 50 à 100 kg per jaar. Vaak wordt dit afval van bedrijven op dezelfde manier afgegeven als het soortgelijk afval van huishoudens. Huishoudens betalen daarvoor via hun afvalstoffenheffing, bedrijven niet. De Provincie Limburg wil die onbalans opheffen.

Abonnement
Samen met met de gemeenten en de vergunninghouders voor het inzamelen van KGA (WATCO en Van Gansewinkel) heeft de Provincie Limburg een systeem opgezet om de inzameling van kleine hoeveelheden gevaarlijke afvalstoffen van bedrijven in Limburg te verbeteren. Centrale gedachte in dat systeem is, dat het inzamelen van kleine hoeveelheden verantwoord en tegen aanvaardbare kosten kan gebeuren, als er voldoende bedrijven aan een inzamelsysteem meedoen. Daarom krijgen bedrijven nu een abonnement aangeboden. Dat houdt in, dat het klein gevaarlijk afval wordt opgehaald bij het bedrijf en vervolgens wordt gesorteerd en milieuverantwoord verwerkt. Door het bundelen van de inzameling kunnen de inzamelkosten voor bedrijven omlaag. De Provincie hoopt te bereiken dat het Midden- en Kleinbedrijf zich op het nieuwe inzamelsysteem abonneert, waardoor de kosten van inzameling door henzelf worden gedragen en niet meer door de burgers.

Proef
Horst, Venray, Beek en Stein hebben in de afgelopen weken alle bedrijven in hun gemeente aangeschreven met de vraag of er KGA vrijkomt en aan wie dit wordt afgegeven. Ook ontvingen de ondernemers een folder met toelichting op de nieuwe manier van inzamelen van geringe hoeveelheden KGA bij bedrijven. Ondernemers kunnen zich abonneren op de service voor het afgeven van kleine hoeveelheden gevaarlijk afval (tot zo'n 100 kg per jaar). Hiervoor krijgt men een ruime milieubox die jaarlijks in overleg met het bedrijf wordt opgehaald. Nadat het KGA zorgvuldig is verpakt, wordt het afgevoerd naar erkende recycling- en verwerkingsbedrijven. De vergunninghouder regelt dan ook alle bijbehorende administratie voor de bedrijven, zodat aan alle wettelijke eisen voor het bedrijf wordt voldaan. Wanneer deze proef slaagt, wordt het systeem uitgebreid tot de hele provincie.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie