Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gents project 'Nieuwsberichten uit het Rabot'

Datum nieuwsfeit: 22-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Gent

P r o j e c t ' N i e u w s b e r i c h t e n u i t h e t R a b o t '

Volg deze link naar de voorstelling van het project.

December 1999: aan 31 bewoners van een Gentse wijk werd gevraagd een zin te noteren uit het radionieuws.

December 2000: aan de hand van deze zinnen geeft men een beeld van deze wijk eind vorig jaar.

Het project heeft de vorm van een interactieve tentoonstelling aangenomen, die tot eind januari kan worden bekeken in het Stedelijk Buurtcentrum Rabot, Griendeplein 1, 9000 Gent, tel. (09)233 66 03.

Het is in deze wijk dat deze zinnen werden genoteerd en het beeldmateriaal dat in de projectie is verwerkt, werd opgenomen. Van deze nieuwszinnen blijken sommige even actueel als vorig jaar, terwijl andere in de vergetelheid verdwenen zijn. De voorstelling van het project vond plaats in het buurtcentrum Rabot op donderdag 21 december. Het is het moment waarop het publiek, en de mensen die een zin noteerden, de kans kregen om hierover van gedachten te wisselen. Walter Ertvelt zorgde ervoor dat er een gesprek op gang kwam.

Het project geeft een eigen visie op het dagelijks leven in deze wijk, die vaak als één van de meest kansarme in Vlaanderen wordt aangehaald. Als we het lijstje bekijken van mensen die een zin noteerden, merken we dat heel wat jonge Vlamingen met een hogere opleiding ervoor kiezen om in deze wijk te komen wonen. Dat gegeven past niet helemaal in het plaatje van kansarmoede en er wordt dan ook weinig aandacht aan besteed.

Het verwerkte beeldmateriaal toont dan weer een heel ander facet van het leven in deze wijk. Net als in andere wijken van de 19de-eeuwse gordel rond de stad is er aan het Rabot een grote aanwezigheid van migranten en vluchtelingen. Dat blijkt ondermeer uit het grote aantal schotelantennes dat hier overal geplaatst is.

Ze getuigen van de mogelijkheid die de technologie biedt om met verafgelegen plaatsen dagelijks contact te hebben. Ze drukken het verlangen naar contact met het land van oorsprong uit.

Dit typische straatbeeld leverde het beeldmateriaal voor dit project.

De interactieve tentoonstelling kan ook worden bekeken via het internet en is te vinden op de website van de stad Gent: www.gent.be.

Geïnteresseerden zijn welkom in het buurtcentrum, waar de medewerkers graag toelichting geven bij het project.

U kan voor inlichtingen ook terecht bij Double Face vzw., die het project concipieerde en uitvoerde. Telefoon (09)223 23 16 of e-mail (double.face@belgacom.be)

Informatie

Stedelijk Buurtcentrum Rabot, Griendeplein 1, 9000 Gent, tel. (09)233 66 03, fax (09)233 72 21.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie