Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tweederde Nederlanders verheugt zich op oudejaarsavond

Datum nieuwsfeit: 22-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

STAATSLOTERIJ

Oudejaarsavond tweederde Nederland verheugt zich

Onderzoek Oudejaarsloterij wijst uit:
Ruim tweederde van de Nederlanders verheugt zich op oudejaarsavond

In vergelijking met de millenniumwisseling van vorig jaar heeft de Nederlander minder goede voornemens. Dat is een opvallende uitkomst van het vergelijkend onderzoek dat bureau Interview.nss in opdracht van de Nederlandse Staatsloterij heeft gehouden. Vorig jaar had 25% van de Nederlanders goede voornemens, dit jaar bedraagt dat percentage 20%. Van de mensen met goede voornemens noemt het merendeel gezondheidsthemas als stoppen met roken(12%) en (meer) op de gezondheid letten(22%). Relationele themas zoals liever/aardiger zijn voor andere mensen(5%) en meer aandacht besteden aan partner, gezin, familie en vrienden (6%) worden ten opzichte van de gezondheid minder vaak genoemd. Ruim 59% van de mensen met goede voornemens zegt dezelfde voornemens te hebben als vorig jaar, 25% geeft aan andere voornemens te maken.

De Nederlander verheugt zich iets minder op de jaarwisseling van dit jaar (68,4%), dan op de millenniumwisseling van vorig jaar (75,4%). Van die groep die zich verheugt, noemt 57% het gezellige samenzijn en 22,5 % de feestelijke sfeer. 13% van de Nederlanders verheugt zich op oliebollen, Oudejaarsloten en vuurwerk. Van de groep die zich niet op oudejaarsavond verheugt (25% van de populatie) is de meest genoemde reden het is niet bijzonder/het stelt niets voor(29,9%) en 4% geeft aan met de jaarwisseling te moeten werken. Deze percentages wijken niet of nauwelijks af van die van vorig jaar.

Optimisme
De meerderheid van de Nederlanders (64%) kijkt gewoon positief aan tegen de toekomst:13% zelfs heel positief. Met name jongeren (van 15 tot 24 jaar) zijn wat zonniger: 15,5% kijkt heel positief naar de toekomst. Senioren (50+) zijn niet somberder: op basis van dit onderzoek kan worden gesteld dat zij iets vaker neutraal staan ten aanzien van de toekomst: 20% procent van de senioren zegt neutraal tegen de toekomst aan te kijken, terwijl het landelijk gemiddelde 18% bedraagt.

Oudejaarsloterij
De belangstelling voor de Oudejaarsloterij van de Nederlandse Staatsloterij is groot. Inmiddels is 80% van de loten verkocht voor de Superprijs van 20 miljoen gulden en 10 hoofdprijzen van 1 miljoen gulden. De Nederlandse Staatsloterij verwacht dat ruim de helft van de huishoudens op oudejaarsavond minstens één Oudejaarslot in huis heeft.

Voor verdere informatie: Anne de Lange, voorlichter Nederlandse Staatsloterij. Hij is bereikbaar via 070 30 21 604 (kantoor) en 06 65 15 2770 (semafoon).

22 dec 00 17:48

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie