Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vertrouwen van consument in economie blijft stabiel

Datum nieuwsfeit: 22-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek
Zoek soortgelijke berichten
CBS

Consumentenvertrouwen stabiel

Het vertrouwen van de consument in de economie is in december vrijwel even hoog als in november. De koopbereidheid neemt iets toe, de mening over het economisch klimaat blijft gelijk. In de loop van het jaar is oordeel over de economische situatie iets minder positief geworden. Desondanks is het gemiddelde consumentenvertrouwen in 2000 verreweg het hoogste sinds 1987, het eerste jaar waarover het CBS deze cijfers meet.

Oordeel economisch klimaat gelijk gebleven
De consument beoordeelt in december het economisch klimaat even gunstig als in november. In de loop van 2000 is het oordeel over de economie minder positief geworden, vooral in de tweede helft van het jaar. Zowel de opinie over de afgelopen twaalf maanden als de verwachting voor het komende jaar is minder goed. Het aantal optimisten blijft evenwel groter dan het aantal pessimisten.

Koopbereidheid
De koopbereidheid van de consument is in december iets hoger dan een maand eerder, zeker als rekening wordt gehouden met seizoeninvloeden. De koopbereidheid is het hele jaar min of meer stabiel gebleven. De beoordeling van de financiële situatie van het eigen huishouden kende geen grote schommelingen. Ook de mate waarin men de tijd gunstig acht voor het doen van grote aankopen is in 2000 niet duidelijk veranderd.

Vertrouwen in 2000 erg hoog
Het consumentenvertrouwen in 2000 is erg hoog in vergelijking met eerdere jaren. Het gemiddelde van 24 is het hoogste sinds 1987, het eerste jaar waarover het CBS deze cijfers meet. Hiermee wordt het record van 1998 overtroffen, toen de indicator van het consumentenvertrouwen uitkwam op 17. De laagste waarde is gemeten voor 1993, toen het vertrouwen gemiddeld -22 bedroeg. Er waren toen meer pessimisten dan optimisten.

Technische toelichting
De index van het consumentenvertrouwen geeft aan in hoeverre huishoudens vinden dat het economisch gezien beter of slechter gaat. Het consumentenvertrouwen wordt bepaald op basis van de mening van huishoudens over het algemene economische klimaat en over de eigen koopbereidheid. Maandelijks worden hierover in het Consumenten Conjunctuuronderzoek vijf vragen gesteld aan ongeveer duizend personen. De ondervraagden kunnen vinden dat het beter gaat (de 'optimisten'), dat het slechter gaat (de 'pessimisten') of dat de situatie gelijk blijft. Als er evenveel optimistische als pessimistische consumenten zijn, heeft de index de waarde nul. Een waarde van tien betekent dat de optimisten een meerderheid van tien procent hebben ten opzichte van de pessimisten. Twee van de vragen gaan over de economische situatie in het algemeen. Het CBS berekent uit de antwoorden hierop de indicator van het economisch klimaat. De overige drie vragen gaan over de financiële situatie van het eigen huishouden. Daaronder is ook de vraag of de tijd gunstig is voor aankopen van duurzame goederen. De antwoorden op deze drie vragen worden samengevat in de indicator van de koopbereidheid. Het Consumenten Conjunctuur Onderzoek wordt vanaf mei 2000 medegefinancierd door de Europese Gemeenschap.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie