Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Voorstel voor oprichting comité vredesproces Midden-Oosten

Datum nieuwsfeit: 22-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Pax Christi Nederland

"Comité moet juridische status vredesproces Midden-Oosten onderzoeken"

De vredes- en ontwikkelingsorganisaties Cordaid, ICCO, IKV en Pax Christi hebben gisteren in een brief aan Minister van Buitenlandse Zaken Van Aartsen een voorstel gedaan voor een speciaal comité binnen de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Dat comité zou de interpretatie en implementatie van verdragen en VN-resoluties die essentieel zijn voor het vredesproces in het Midden-Oosten moeten rapporteren. Door op zo^Òn onderzoekscomité aan te dringen bij de Veiligheidsraad, kan Nederland zich, zo lang het nog lid is van de Veiligheidsraad, inzetten om het vredesproces een nieuwe dynamiek te geven binnen het kader van het internationaal recht.

Nu het Oslo-proces op een doodlopend spoor zit, wordt er alom op gewezen dat toekomstige vredesonderhandelingen meer op internationaal recht moeten worden gebaseerd. Resoluties van de Veiligheidsraad en van de Algemene Raad van de VN, alsook de Vierde Geneefse Conventie van 1949 en internationale mensenrechtenverdragen, zouden volgens Cordaid, ICCO, IKV en Pax Christi het raamwerk moeten vormen van vredesonderhandelingen tussen Israël en de PLO.

In geval het onderzoekscomité tot de conclusie zou komen dat er onduidelijkheden zijn in de interpretatie van resoluties en verdragen, die leiden tot het niet-nakomen daarvan, zou het comité, met steun van Nederland, er bij de Veiligheidsraad of de Algemene Raad van de VN op kunnen aandringen een adviserende uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag te vragen.

Cordaid, ICCO, IKV en Pax Christi dringen er in de brief op aan dat de conclusies van het onderzoekscomité zo snel mogelijk besproken worden binnen de Veiligheidsraad en/of de Algemene Raad van de VN. Daar kunnen volgende stappen worden overwogen, zoals het bespreken van inhoud en reikwijdte van de relevante resoluties en verdragen met de partijen in het conflict, waarbij gezocht kan worden naar een manier om vooruitgang te boeken in het komen tot een gemeenschappelijk draagvlak. Op deze manier wordt de noodzakelijke aanwezigheid van een derde partij bij de vredesonderhandelingen verzekerd.

Voor de volledige tekst van de brief kunt u contact opnemen met het Secretariaat van Pax Christi, (paxchristi@antenna.nl), tel: 030-233 33 46.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie