Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Beelden uit het veen in Veenkoloniaal Museum

Datum nieuwsfeit: 24-12-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSBERICHT

www.veenkoloniaalmuseum.nl

Activiteit: Beelden uit het veen.
Datum: zondag 24 december
Aanvangstijd: start film om 13.30 en 15.00
Normale entreeprijzen
Plaats: Veenkoloniaal Museum

Wild, woest en ledig,
Was het ruwe veen,
Slechts de heide vlocht er
Kransen over heen

Ziet daar naderen mannen
Met een ijz'ren wil
Aan de zoom dier poelen
Staan zij peinzend stil

Met deze dichtregels introduceerde de bekende Anthony Winkler Prins de veenarbeiders in het veen. Duizenden zijn het er geweest. Mannen en vrouwen op zoek naar meer geluk en welvaart dan er in hun geboortestreek was te vinden. Vanuit Utrecht, de kop van Overijssel, Friesland en Westfalen trokken ze vanaf 1600 massaal naar het uitgestrekte Bourtanger Moor. Spade voor spade werd het gebied 'op snee' gebracht.

Het Veenkoloniaal Museum te Veendam toont op zondagmiddag 24 december drie bijzondere films over de vervening. Beelden,deels zonder geluid, opgenomen in de Drentse Veenkoloniën en tijdens de nadagen van de vervening, gunnen de kijker een blik op werkzaamheden zoals het steken van de turf, het laden en lossen, de opkomende mechanisatie en de onderhandelingen over aankoop van turf.

De films geven ons een kijkje achter de schermen van het werk dat vreemd genoeg eeuwenlang nagenoeg hetzelfde is gebleven. Zelfs aan de vorm van de gebruikte gereedschappen veranderde in vier eeuwen tijd maar weinig. De veenarbeiders van het eerste uur staken omstreeks 1600 al met stikkers en opschotten en krooiden hun turf op slag- en scheepskoaren gelijk hun gefilmde 20e eeuwse collega's.

Voor meer informatie:

* Hendrik Hachmer, Veenkoloniaal Museum, tel.: (0598) 616393.


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie