Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Fakkeloptocht tegen discriminatie

Datum nieuwsfeit: 24-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Anti Racisme Informatie Centrum

Fakkeloptocht tegen discriminatie

24 dec 2000 Multicultureel centrum De Groote Weiver Weiver 37
Krommenie

Op 24 december vindt in Krommenie voor de veertiende keer een fakkeloptocht plaats tegen discriminatie, racisme en vreemdelingenhaat. De startplaats van de tocht is nieuw: multicultureel centrum De Groote Weiver (Weiver 37, Krommenie). De aanvangstijd is 19.30 uur. Voorafgaand aan de tocht houdt schrijfster Lydia Rood een korte inleiding. Het thema van de fakkeloptocht is 'Verdraagzaamheid wereldwijd'.

De breed gedragen fakkeloptocht op Kerstavond, aan de vooravond van het door de Verenigde Naties uitgeroepen jaar tegen racisme 2001, stimuleert een tolerante samenleving waarin plaats is voor iedereen, ongeacht afkomst of huidskleur. Het organiserende Comité Krommenie 24-12 hoopt dan ook dat de opkomst gedurende deze Kerstavond net als in eerdere jaren groot zal zijn.

Rond de fakkeloptocht zijn dit jaar extra activiteiten gepland. Om 15.30 uur begint in De Groote Weiver de speelfilm 'American History X', een fascinerend verhaal over de Amerikaanse white-powerbeweging. Hoofdrolspeler Edward Norton ontving voor zijn rol een Oscar-nominatie, maar de jury vond American History X te controversieel om te bekronen. De entree is gratis. Liefhebbers van een multicultureel diner kunnen om 18.00 uur (stipt!) terecht in De Groote Weiver. Het diner kost 7,50 (kinderen half geld). Voor het diner is reserveren verplicht, via tel. 075-612 5696.

De fakkeloptocht, die ongeveer drie kwartier duurt, wordt traditiegetrouw begeleid door het Alkmaars Straatorkest en een aantal percussionisten. Lydia Rood, bekend boekenschrijfster en columniste van het Noordhollands Dagblad, verzorgt voorafgaand aan de tocht een inleiding. Lyda Rood schreef onder meer 'Anansi's web' (over de slavenhandel door Hollanders), 'Maureen, een Surinaamse in Nederland' en 'Nframa, zwarte ster'. In haar columns besteedt ze veel aandacht aan de multiculturele samenleving. De fakkeloptocht wordt ondersteund door het Anti-Discriminatie Bureau (ADB) Zaanstreek, dat met een informatiekraam aanwezig zal zijn. Net als in de voorgaande jaren zorgt de Wereldwinkel Krommenie voor koffie en thee. Fakkels zijn ter plekke te koop voor 4,-. Na afloop van de tocht is De Groote Weiver open om na te praten.

Informatie over de fakkeloptocht is verkrijgbaar bij het ADB-Zaanstreek adb-(zaanstreek@planet.nl) (J. Sijbrandsteeg 5, 1502 BA Zaandam, tel. 075-6125696)

Last update: 13-12-00

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie