Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

GroenLinks wil opheldering over BSE in Duitsland

Datum nieuwsfeit: 28-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
GroenLinks


-

GroenLinks wil opheldering over BSE in Duitsland

28 december 2000

GroenLinks wil van minister Borst weten of het waar is dat haar departement al jarenlang op de hoogte was van mogelijke BSE besmetting van produkten uit Duitsland.

Verder moet de minister opheldering verschaffen of inderdaad van maatregelen tegen deze produkten is afgezien omdat men juridische stappen van Duitsland vreesde.

Ab Harrewijn en Marijke Vos hebben de minister de volgende vragen gesteld:


1.
Kent u het bericht Risico Duits vlees allang bij de overheid bekend? (Volkskrant, 28 december 2000)


2.
is het juist dat uw departement al jaren op de hoogte was van de mogelijkheid dat in Nederland Duitse vleesprodukten werden verkocht die mogelijk besmet waren met BSE? Zo ja, waarom zijn er nooit maatregelen genomen hiertegen?


3.

Is het juist dat de overheid het CBL wél nadrukkelijk heeft gewezen op de mogelijke aanwezigheid van BSE in Duitse produkten? Zo ja, op welke wijze en op welke momenten is dit gebeurd?


4.

Heeft een woordvoerder van uw departement verklaard dat nooit maatregelen zijn genomen tegen Duitse produkten in verband met mogelijk juridische acties van Duitsland tegen Nederland?


5.

Heeft deze dreiging van juridische acties tegen Nederland er inderdaad toe geleid dat van maatregelen om Duitse produkten uit Nederland te weren is afgezien? Zo ja, kunt u dit nader toelichten?


6.

Deelt u de mening dat het niet acceptabel is dat af wordt gezien van maatregelen die noodzakelijk zij ter bescherming van de volksgezondheid op grond van mogelijke te verwachten juridische stappen van andere landen dan wel op grond van economische overwegingen? Onderschrijft u dat het Europese verdrag nadrukkelijk de ruimte laat aan nationale lidstaten om maatregelen ter bescherming van de volksgezondheid te nemen, ook al hebben deze maatregelen een handelsbelemmerend effect? Hoe moeten in dit licht de uitspraken van de woordvoerder van uw departement en het overheidsoptreden in de afgelopen jaren worden beoordeeld?


-
Meer weten? E-mail (info@groenlinks.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie