Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Antwoord kamervragen over VN onderzoek naar Turkse maffia

Datum nieuwsfeit: 28-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Personenverkeer, Migratie en Consulaire zaken Personenverkeer, Politiële en Justitiële samenwerking Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag

Datum 28 december 2000 Auteur Edith M.E. van Rossum

Kenmerk DPC/JP-358/00 Telefoon 070-3484786

Blad /2 Fax 070-3485046

Bijlage(n) E-mail eme-(van.rossum@minbuza.nl)

Betreft Verzoek /vragen van het lid Dittrich (D66)

Zeer geachte Voorzitter,

In antwoord op vragen van het lid Dittrich, gesteld tijdens het ordedebat van Uw Kamer d.d. 12 december 2000, inzake een VN onderzoek naar banden tussen Turkse maffia en Turkse georganiseerde criminaliteit, kan ik U als volgt informeren.

Het artikel in het Parool van 8 december 2000, waarnaar de heer Dittrich in zijn vraagstelling verwees, lijkt te suggereren dat de VN een onderzoek deed naar de banden tussen de Turkse maffia en Turkse georganiseerde misdaad. Dit is een onjuiste, journalistieke weergave van het onderzoeksonderwerp. De Terrorism Prevention Branch, een tak van de VN / ODCCP (Office for Drug Control and Crime Prevention) waar de heer Pino Arlacchi hoofd van is, richtte medio augustus 2000 via de Permanente Vertegenwoordiging bij de VN in Wenen een verzoek aan ondermeer Nederland om mee te werken aan een studie naar de link tussen Turkse terroristische groeperingen en de georganiseerde misdaad, met name drugs.

De studie van de Terrorism Prevention Branch (TPB) vloeide voort uit het bezoek dat ODCCP Executive Director Arlacchi enkele maanden daarvoor had gebracht aan Turkije.

In het verleden is gebleken dat de Turkse autoriteiten geneigd zijn het thema drugs en georganiseerde misdaad te koppelen aan bepaalde Turkse terroristische groeperingen, met name de PKK. Derhalve achtte ik, in overleg met de Permanente Vertegenwoordiging bij de VN in Wenen en met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het van belang mee te werken aan de studie om van Nederlandse zijde zo een genuanceerd mogelijk beeld van de situatie te kunnen geven.

Op 26 oktober 2000 ontving ik via de Permanente Vertegenwoordiging bij de VN in Wenen de brief van de heer Arlacchi waarin hij meldde dat de missie van de Terrorism Prevention Branch tijdens het onderzoek onoverkomelijke politieke obstakels had ondervonden. De moeilijkheden van diplomatieke aard die de heer Arlacchi voorzag hebben hem doen besluiten om voorlopig geen rapport van het onderzoek te laten opstellen. Ik heb mij bij het besluit van de VN neergelegd. Overigens kan ik U mededelen dat de Turkse autoriteiten naar verluidt graag hadden gezien dat het VN-onderzoek werd voortgezet.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Kenmerk
DPC/JP-358/00
Blad /2

===

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie