Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Leiden verbiedt verkoop vuurwerk op zondag 31 december

Datum nieuwsfeit: 31-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Leiden
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Leiden

Jan Jansen

071-516 77 79

Verkoop vuurwerk op zondag 31 december verboden

Zondag 31 december mag er geen vuurwek verkocht worden, ondanks het feit dat deze dag in Leiden een 'koopzondag' is. Normaliter mag vuurwerk niet eerder dan drie dagen voor de jaarwisseling verkocht worden. Dit jaar mag wel reeds op 28 december met de vuurwerkverkoop gestart worden.

De toepassing van het Vuurwerkbesluit (Stbl. 1993, 215) heeft dit jaar bij veel gemeenten voor onduidelijkheden gezorgd. Volgens artikel 8 van het Vuurwerkbesluit mag alleen op 29, 30 en 31 december vuurwerk aan de particuliere gebruiker worden verkocht. Als één van deze dagen op een zondag valt - zoals dit jaar - is levering op 28 december toegestaan.
In Leiden is zondag 31 december als koopzondag aangewezen. Het vuurwerkbesluit laat echter niet toe dat er vier dagen achter elkaar verkoop van vuurwerk plaats vindt. Daarom is het zondag 31 december verboden om vuurwerk aan particulieren te verkopen.

Bij het opstellen van het Vuurwerk besluit kon geen rekening worden gehouden met de nieuwe Winkeltijdenwet. Deze trad in 1996 inwerking en opende voor gemeenten de mogelijkheid koopzondagen aan te wijzen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (verantwoor- delijk voor het Vuurwerkbesluit) deelt mee dat in de gemeenten waar 31 december is aangewezen als een koopzondag, die dag geen vuurwerk verkocht mag worden.

Ook enkele Leidse middenstanders zijn door deze regeling op het verkeerde been gezet. Advertenties en/of folders waarin vermeld staat dat er op zondag ook vuurwerkverkoop plaats vindt, zijn onjuist. De consument die vuurwerk wil aanschaffen, kan dat de drie dagen vóór zondag 31 december doen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie