Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verdrag voor transnationale universiteit Limburg

Datum nieuwsfeit: 18-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

MINOCW: Verdrag voor transnationale universiteit Limburg

18 januari 2001

Persbericht: 005

NEDERLAND EN VLAANDEREN SLUITEN VERDRAG VOOR TRANSNATIONALE

UNIVERSITEIT LIMBURG/ MAASTRICHT HASSELT

De Universiteit Maastricht en het Limburgs Universitair Centrum te Vlaanderen brengen hun gezamenlijke opleidingen en wetenschappelijk onderzoek onder in de Transnationale Universiteit Limburg (TUL). Minister Hermans (ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) en zijn Vlaamse collega minister Van der poorten (Vlaamse minister van Onderwijs en Vorming) hebben vandaag een verdrag ondertekend dat deze samenwerking mogelijk maakt.

Studenten kunnen zich direct bij de TUL inschrijven en behouden het recht op studiefinanciering van de Nederlandse overheid dan wel op een studietoelage van de Vlaamse Gemeenschap. Een student die afstudeert aan de TUL beschikt over een diploma met dubbele waarde; de afgestudeerde heeft recht op de titel doctorandus en recht op de Vlaamse academische graad van licentiaat. Om de internationale aantrekkingskracht te stimuleren, kan de TUL kan op grond van het verdrag het onderwijs meteen inrichten volgens het bachelor/master systeem.

De Universiteit Maastricht heeft van de Nederlandse overheid een eenmalige startsubsidie van twee miljoen gulden gekregen voor de opbouw van de TUL. Verder stellen de Vlaamse Gemeenschap en de Nederlandse overheid via de reguliere bekostiging van respectievelijk het Limburgs Universitair Centrum en de Universiteit Maastricht geld beschikbaar voor de TUL. Het is de bedoeling dat de Universiteit Maastricht en het Limburgs Universitair Centrum in het studiejaar 2001-2002 met de TUL kunnen starten. Binnen 5 jaar volgt een evaluatie van het verdrag.

Er waren al langere tijd besprekingen gaande tussen de Universiteit Maastricht en het Limburgs Universitair Centrum, om te komen tot een Transnationale Universiteit Limburg. Met name aan Vlaamse zijde bestond sterk de behoefte om de samenwerking met een verdrag te regelen. De Universiteit Maastricht en het Limburgs Universitair Centrum verzorgen al een gezamenlijke opleiding in de kennistechnologie. Studenten die een opleiding biomedische wetenschappen aan het Limburgs Universitair Centrum volgen, kunnen ook al doorstromen naar de doctoraal opleidingen gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Maastricht.

Noot voor de redactie,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie