Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Groene omgeving gaat gepaard met goede gezondheid

Datum nieuwsfeit: 02-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Alterra, Research Instituut voor de Groene Ruimte
Zoek soortgelijke berichten
Alterra, Research Instituut voor de Groene Ruimte

januari 2001

Groene omgeving gaat gepaard met goede gezondheid
2 januari

Mensen die in een omgeving met meer groen wonen, hebben minder gezondheidsklachten. Dat blijkt uit een recente analyse van Alterra, Nivel en RIVM, gepubliceerd in het tijdschrift Mens en Maatschappij.

Veel mensen leggen intuïtief een positief verband tussen natuur en gezondheid. Harde cijfers op dit vlak zijn echter nauwelijks voorhanden. Sinds kort proberen Alterra, Nivel en RIVM hier gezamenlijk verbetering in te brengen. Het onderzoek heeft een relatie aangetoond tussen de hoeveelheid groen in de woonomgeving en de gezondheidsbeleving van mensen. Deze relatie is gevonden voor alle drie in het onderzoek gehanteerde gezondheidsindicatoren: het aantal gezondheidsklachten in de voorgaande veertien dagen, de score op een gestandaardiseerde vragenlijst voor de geestelijke gezondheid en een rechtstreekse vraag naar de algehele eigen gezondheidstoestand.

Het aantal gezondheidsklachten is 0,15 per inwoner lager bij 10% meer omgevingsgroen. Om een indruk te geven van het relatieve belang van deze relatie: eenzelfde verschil in aantal gezondheidsklachten wordt gevonden bij een vijf jaar lagere leeftijd. Opmerkelijk is dat in de gevonden relaties de soort groen niet van belang lijkt te zijn. Onderscheid tussen stedelijk groen, agrarisch gebied en echte natuur (bos, hei, duinen etc.) maakt voor de ervaren gezondheid van de bevolking niets uit. Dit terwijl uit ander onderzoek bijvoorbeeld bekend is dat de meeste mensen echte natuur veel hoger waarderen dan agrarisch gebied.

In dit onderzoek ligt de nadruk op de systematische, langetermijneffecten van groen in de woonomgeving. Daarmee wijkt het af van het meeste eerdere onderzoek, dat zich vooral richtte op het directe, kortstondige effect van natuurbezoek, zoals vermindering van stress. De gezondheidsgegevens zijn afkomstig uit een onderzoek van het NIVEL onder circa 10.000 mensen uit heel Nederland. Voor het bepalen van de hoeveelheid groen in de woonomgeving is gebruik gemaakt van een door Alterra vervaardigd bestand waarin het dominante grondgebruik op een schaal van 25 x 25 meter is vastgelegd. De woonomgeving is binnen het onderzoek vrij ruim genomen: een straal van 3 kilometer rondom het middelpunt van de woonbuurt. Bij het bepalen van de relaties is rekening gehouden met verschillen in de bevolkingssamenstelling van een woonbuurt. Zo kunnen verschillen in deze samenstelling qua leeftijd of opleiding de gevonden relaties niet verklaren. Nader onderzoek zal inzicht moeten verschaffen in het hoe en waarom van de relatie tussen groen en gezondheid.

Meer informatie kunt u krijgen bij:
Alterra
dr. Sjerp de Vries
0317 47 46 38

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie