Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Grootmeester vd Wiel schaakt tegen computerprogramma Rebel

Datum nieuwsfeit: 02-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Schaakmatch in Maastricht:
grootmeester Van der Wiel
tegen computer Rebel

Grootmeester John van der Wiel en
het computerprogramma "Rebel" spelen
in januari 2001 in Maastricht een
match van zes partijen.

Op de volgende dagen wordt gespeeld,
telkens tussen 13.00 en 19.00 uur:

Dinsdag 2 januari

Woensdag 3 januari

Donderdag 4 januari
Dinsdag 9 januari

Woensdag 10 januari

Donderdag 11 januari

De partijen van ronde 2 t/m 6 zijn gratis toegankelijk voor belangstellenden.

Speeltempo: 40 zetten in twee uur, een uur voor de rest van de partij (totale speelduur : maximaal zes uur per partij)

Reglement: als bij het Nederlands kampioenschap, Rotterdam 2000

Locatie: Centre Céramique, Avenue Céramique 50, 6221 KV Maastricht, tel. 043- 350 5600

Internationaal arbiter Geurt Gijssen treedt op als wedstrijdleider.

Schaak-auteur Jan van Reek analyseert de partijen. Deze zijn te volgen op www.chess.dts.nl

"Rebel 11.0", uitgebracht in november 2000, is een product van de Nederlandse programmeur Ed Schröder. De vorige versie van dit programma werd dit jaar vierde in het wereldkampioenschap computerschaak. Grootmeester John van der Wiel behoort al jaren tot de Nederlandse top-tien en maakte vooral naam met zijn succesvolle theorie over de manier waarop menselijke schakers van computers kunnen winnen.

Sponsoring : Schröder BV, Deventer

Centre Céramique Maastricht

Hotel Mabi, Maastricht

Paradigit Computers BV, Maastricht

ABN-AMRO Maastricht

Organisatie: Stichting Chess Events Maastricht www.chess.dts.nl

English text forthcoming Chess Event: Van der Wiel - Rebel Match op www.rebel.nl/rebwiel.htm

INFORMATIE OVER DE STICHTING CHESS EVENTS MAASTRICHT

(KvK 140 65 215)

Vrijwel elke grote stad in Nederland heeft tijden gekend waarin sterk bezette schaaktoernooien veel publieke belangstelling wisten te trekken. Maastricht staat als enige NIET op de kaart in de schaakwereld en is in dit opzicht zelfs nog de mindere van bijvoorbeeld Dieren, Hoogeveen en Wijk aan Zee. Het laatste grote schaakevenement in Maastricht was het MSV-toernooi van 1946. Hieraan werd onder meer deelgenomen door Van Scheltinga, Prins en Vinken; de winnaar heette Max Euwe. Sindsdien zijn in Maastricht nooit meer topschakers aan het werk geweest (afgezien van een sporadische simultaanséance). Wie in grote schaak-databases op zoek gaat naar meesterpartijen die na 1946 in Maastricht zijn gespeeld, vindt niets.

Wij hebben dit jaar de "Stichting Chess Events Maastricht" opgericht, omdat we in deze situatie verandering willen brengen. In de komende jaren willen we schaak-evenementen organiseren van meer dan plaatselijke betekenis, liefst met internationale uitstraling en van een zo hoog mogelijk niveau. Dat kunnen we natuurlijk niet alleen : voor de realisering van ons doel hebben we mensen nodig die bereid zijn er tijd en geld in te investeren. We hopen dan ook op brede steun : met name op betrokkenheid en medewerking van de Maastrichtse schaakclubs en op royale sponsoring door het Maastrichtse bedrijfsleven.

Het eerste evenement van onze stichting wordt een match van zes partijen tussen het computer-schaakprogramma "Rebel" en grootmeester John van der Wiel. "Rebel" (van Nederlandse makelij) werd dit jaar vierde in het wereldkampioenschap computerschaak en treedt aan met de allernieuwste versie van november 2000. John van der Wiel behoort al jaren tot de Nederlandse top-tien en maakte vooral naam met zijn succesvolle theorie over de manier waarop mensen tegen computer-programma's moeten schaken. De match wordt gehouden in het Centre Céramique tussen dinsdag 2 en donderdag 12 januari 2001.

Verder wil de stichting bijdragen aan het zevende Internationaal Jeugdschaaktoernooi Limburg, dat hier plaatsvindt in juli 2001 onder auspiciën van VSM en twee andere Limburgse schaakclubs en waaraan meestal een groot deel van de Nederlandse jeugd-top deelneemt (winnaars in vorige jaren waren onder meer Martijn Dambacher, Joost Berkvens, Maarten Solleveld, Jaap Amesz en Jan Smeets).

Als deze evenementen in Maastricht voldoende weerklank vinden, zijn we van plan om in 2002 een sterk bezet jaarlijks weekend-toernooi op te gaan bouwen. Daarnaast zullen we graag gebruik maken van andere kansen die zich aandienen om onze doelstellingen te realiseren.

Maastricht, november 2000

Maarten van Gils, Daan Brorens Jan van Reek, secretaris penningmeester

voorzitter De Erk 8 Oranjeplein 209

(D.Brorens@inter.nl.net) 6269 BJ Margraten
6224 KW Maastricht (Endgame.Reek@net.hcc.nl)
(mvgvsm@planet.nl)

tel. 043 - 363 3472

bankrekening 57.64.17.521

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie