Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Smallingerland

Datum nieuwsfeit: 02-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Smallingerland
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Smallingerland

Nieuwjaarstoespraak burgemeester van der Zaag (2-1-01)

Burgemeester van der Zaag heeft tijdens de nieuwsjaarsreceptie op 2 januari de volgende toespraak uitgesproken:

"Dames en heren,

Een nieuw millennium is begonnen.
Het eerste jaar van wat ik vorig jaar de nieuwe tijd noemde zit erop. Het is razendsnel voorbij gegaan:


· dat jaar van de Dag van de Drachtstervaart;
· dat jaar waarin de infrastructuur van Drachten fors werd aangepakt
· dat jaar van de aanwakkerende belangstelling voor de zweeftrein
· en natuurlijk ik kan en wil er niet omheen - dat jaar van de brand bij ATF;

De start van het jaar 2000 voelde anders: als een heel nieuw begin. Om ook echt goed te beginnen is er in de afgelopen jaren heel hard gewerkt aan een positieve start in onze regio. Dat heeft vruchten afgeworpen: opnieuw zien we groei. Opnieuw zien we toenemende belangstelling voor de regio uit bestuurlijke kringen maar ook uit de bevolking. Opnieuw zien we een overheid die wil samenwerken. Opnieuw zien we een gemeenschappelijk streven naar ruimte voor kwaliteit.

Want dat was de titel die we in 1998 aan ons lokale regeerakkoord gaven. Ik kijk tevreden terug op de eerste helft van deze periode. Op vrijwel alle onderwerpen is goede vooruitgang geboekt. Een paar voorbeelden:

- een toegankelijker minimabeleid,

- blijvende groei in werkgelegenheid,

- een sterkere inzet op recreatie en toerisme,
- het Drachtstervaartproject dat goed op schema ligt (met een bijdrage van 13,5 miljoen van de gemeente),

- de upgrading van de Haven (met een investering van 15,5 miljoen gulden),

- realisatie van de ongeveer 300 woningen per jaar,
- een bereikbaar centrum met een aangenaam verblijfskarakter (de aanpak van de kruispunten kost 2,5 miljoen gulden),
- een nieuw milieubeleidsplan,

- verdere opbouw van het wijkbeheer,

- belangrijke investeringen in de sportvoorzieningen (ongeveer 20 miljoen gulden in deze collegeperiode)

- concrete stappen in het integraal veiligheidsbeleid
- forse investeringen in het Smallingerlands onderwijsveld. Het gaat om een bedrag van tenminste 60 miljoen gulden in deze periode. De helft betaalt het Rijk, de andere helft komt uit onze eigen middelen

Maar ondanks goede vooruitgang mag een gemeentebestuur nooit het gevoel hebben klaar te zijn. Ontwikkeling moet er zijn. U heeft ons nooit anders horen zeggen.

U bent van ons gewend dat we onze centrumfunctie in Noord Nederland altijd krachtig naar voren brengen. Dat doen we niet zomaar. We geloven immers in onze potentie voor de toekomst. Door de steeds sterkere positionering van Drachten als stedelijke ontwikkelingszone in het Noorden, kan menigeen zich afvragen of dat nou allemaal zo nodig moet.
Laat één ding duidelijk zijn: we groeien níet om de groei. Nee, we hebben lokaal én regionaal gekozen voor een ontwikkeling die bij ons past.

We kozen met elkaar voor de gebieden waar het gros van de ontwikkeling in onze regio plaats kan vinden. Dat beleid krijgt in de praktijk steeds meer vorm. Maar er moeten daarin nog veel keuzes gemaakt worden. Daar nemen we dan ook de tijd voor. Het gaat juist om die zorgvuldige afweging die hoort bij het invullen van de ruimte die we hier nog hebben.
We zijn verheugd over de status van regionaal stedelijk netwerk die onze regio krijgt in de 5e nota Ruimtelijke Ordening. Den Haag kan uiteraard rekenen op een goede invulling van die status.

Bereikbaarheid en mobiliteit zijn niet te onderschatten belangrijke themas in dit kader. In de laatste uitgave van het Samenwerkingsverband Noord Nederland heb ik daar het nodige over gezegd. Ik wil die woorden op deze plaats graag herhalen:

Als we mobiel willen blijven in ons land dan ligt de oplossing niet in de bestaande vervoersstromen.
Blijven we de oplossing wél daarin zoeken dan is op termijn niets meer bereikbaar en niemand meer mobiel. Het westen van het land is er nu al het voorbeeld van. Met nieuwe techniek en een onafhankelijke spoorverbinding ontlasten we het bestaande netwerk, ontsluiten we nieuwe gebieden én maken we nieuwe - economische - ontwikkeling mogelijk.

Wij verwachten straks een kabinetsbesluit dat verstandig naar de toekomst kijkt. Immobiliteit en onbereikbaarheid kost handenvol geld. We hebben nu de kans om een goed nieuw alternatief te realiseren in de vorm van de zweeftrein. De vraag is of we dat met zn allen nú in willen zien óf dat we straks schouderophalend een noodoplossing moeten vinden.
We weten allemaal dat het ijzer voor de treinverbinding nu heter is dan ooit. Het wordt tijd om het te smeden.

Grote ruimtelijk-economische ontwikkelingen staan voor de deur. Drachten straalt daarbinnen de sfeer van een werkstad uit. Steeds lagere werkloosheidspercentages en een groeiend aantal ondernemers onderstrepen dat. Steeds meer inwoners die hier wonen én werken bewijzen dat ook.

Vroeger moest je stadsrechten hebben om stad te mogen zijn. Ik heb geleerd dat bij rechten ook plichten horen.
Nu hebben wij geen officiële stadsrechten. Die zullen we ook niet krijgen. Maar:
omdát we groter groeien,
omdát we investeren in onze toekomst én
omdát we een centrumfunctie hebben,
hebben we wel steeds meer rechten, ook in financieel opzicht, waar we als gemeente aanspraak op kunnen maken. Dat laten we dan ook niet na. Het gevolg is óók dat we te maken krijgen met stadse problemen die verschuiven van de grote steden naar de kleinere. Ook daar vragen we in het land keer op keer nadrukkelijk aandacht voor.

Omdat bij rechten plichten horen, wil ik onze stadse rechten vertalen naar stadsplichten. Zo zou ik de vijf hoofdstukken uit ons regeerakkoord waar ik mijn verhaal mee begon - willen betitelen. Onze stadsplichten zijn dus: kwaliteit van het bestaan, kwaliteit in buurt en dorp, veiligheid als voorwaarde voor kwaliteit, kwaliteit van het contact tussen bestuur en inwoner én een kwalitatief gedegen financieel beleid.
Bij het vervullen van die stadsverplichting liggen we uitstekend op koers. Een woord van dank aan al diegenen die dat tot dusver mogelijk hebben gemaakt, vind ik hier op zn plaats.

Ik merk, zeker de laatste jaren, dat onze gemeente bezig is te wennen aan een andere rol. Juist vanwege die duidelijker centrumpositie waar Smallingerland zich voor stelt.
Niet alleen het gemeentebestuur maar ook de inwoners worden zich steeds meer bewust van het feit dat we inderdaad één van de stedelijke centra van het Noorden zijn. En dat daar kansen bij horen. Misschien moeten we toch, omwille van die herkenbaarheid, wat langer stil staan bij het veranderen van de naam van de gemeente.

Dat groeiend besef vergt een zakelijke manier van besturen gericht op inhoud en hoofdlijnen. Dat spraken we dan ook met elkaar in de gemeenteraad af. In de praktijk blijkt meer dan eens dat dat makkelijker is gezegd dan gedaan.
Maar ik weet tegelijkertijd dat de bereidheid om het wél bij de hoofdzaken te houden er óók is.

Dames en heren,

U bent van mij gewend dat ik ontwikkelingen in onze gemeente staaf met cijfers. Ik doe dat ook dit jaar. Want: er is heel goed nieuws te melden.
Onze grondverkopen op de diverse bedrijventerreinen stegen wederom tot recordhoogte.
Uiteindelijk ging in 2000 23,4 hectare van de hand voor meer dan 40 bedrijven. De prognose voor dit jaar ligt zelfs op een vergelijkbaar niveau. Op het Kantorenpark ligt de prognose op 2 hectare. Op de Haven verwachten we zeker nog 10 hectare industriegrond uit te geven. Voor Bedrijvenpark Azeven ligt er een verwachting van 12 hectare. Samen dus 24 hectare.

Deze voorspoed vertaalt zich naar het aantal inwoners. Het verheugt me om u vandaag te mogen meedelen dat we eind december de grens van 53.000 inwoners hebben gepasseerd.
De 53.000e inwoner is Dennis Kuipers. Hij verhuisde de afgelopen maand tussen kerst en Oud en Nieuw met zijn ouders vanuit Ureterp naar Oudega. Hem zal ik straks natuurlijk hartelijk feliciteren.

Tot slot dank ik u voor uw aandacht en wens ik u allemaal een heel gezond en voorspoedig 2001!"

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...