Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Inhoud Infectieziekten Bulletin nummer 11.12

Datum nieuwsfeit: 03-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Infectieziekten Bulletin (nummer 11.12)

In nummer 11.12 van het Infectieziekten Bulletin de volgende onderwerpen.


+ Samenvatting van het rapport Naar een vaccinatieprogramma voor Nederland in de 21ste eeuw

In deze samenvatting komen de volgende onderwerpen komen aan de orde.
(1) Verbetering van het huidige Rijksvaccinatieprogramma (RVP).
(2) Mogelijke opname in het RVP van nieuwe vaccins of vaccins die waarschijnlijk vóór 2010 beschikbaar zijn. (3) Identificatie van vaccins in een vroeg stadium van ontwikkeling en mogelijk beschikbaar tussen 2010 en 2020. (4) Ontwikkelingen die van belang kunnen zijn voor handhaving van een succesvol RVP.


+ Ethische uitgangspunten voor het collectieve vaccinatieprogramma

De medisch-ethische belangstelling voor vaccinatie is momenteel vooral gericht op de vraag hoe om te gaan met ouders die om levensbeschouwelijke redenen vaccinatie weigeren voor hun kind. Vaccinatie heeft echter veel meer ethische dimensies. In dit artikel wordt een kader gepresenteerd voor ethische reflectie inzake (veranderingen in) het Rijksvaccinatieprogramma.


+ Vaccineren tegen hepatitis A: een verkenning van kosten
Import vanuit Turkije en Marokko en secundaire transmissie in Nederland lijken een belangrijke rol te spelen bij de epidemiologie van hepatitis A in Nederland. In deze studie zijn in een eenvoudige scenario-analyse de huidige kosten ten gevolge van hepatitis A vergeleken met de kosten van het vaccineren van Turkse en Marokkaanse kinderen..

Verder de berichten in dit nummer:


* Antistoffen tegen Haemophilus influenza type b in Nederland. De immuniteit in de Nederlandse bevolking tegen Hib is voldoende is. De vraag is hoelang antistoffen en immunologisch geheugen aanwezig zullen blijven na vaccinatie.


* Nog even volhouden en dan is polio de wereld uit! Een beschrijving van de activiteiten die Nederland uitvoert in kader van de wereldwijde eradicatie van polio.


* Anthrax, nog steeds een bedreiging.
Waakzaamheid blijft geboden ten opzichte van het mogelijk gebruik van B. anthracis als biologische wapen. In het Anthraxprotocol van het LCI dat recent herschreven is, wordt onder andere aandacht besteed aan bioterrorisme.


* Bezoek aan kinderboerderij de oorzaak van het hemolytisch-uremisch syndroom.
Een 1,5-jarig jongetje werd opgenomen in het ziekenhuis met het hemolytisch-uremisch syndroom veroorzaakt door een infectie met verocytotoxine-producerende Escherichia coli (VTEC) O157. Enkele dagen daarvoor had het jongetje een kinderboerderij bezocht.


* Nieuwe en herziene protocollen infectieziekten.

* Nieuw protocol hoofdluis.


* Herziening protocol mazelen.


* Herziening protocol scabiës.


* Herziening vragenlijst EHEC.


* Lezenswaardig


* Aankondigingen/medelingen


* Tabellen van aangifte

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie