Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Veiligheidsprijs Overijssel voor bewoner Enschede

Datum nieuwsfeit: 03-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Overijssel
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Overijssel

"Jury Veiligheidsprijs besloot aandacht te besteden aan vuurwerkramp"

Het zal u niet verbazen dat de jury heeft besloten bij de toekenning van de prijs bijzondere aandacht te besteden aan de vuurwerkramp in Enschede, zo verklaarde commissaris Jan Hendrikx woensdag in zijn nieuwjaarsrede.

Het is ons niet mogelijk al degenen die zich verdienstelijk hebben gemaakt als vrijwilliger, te onderscheiden door de toekenning van de
Veiligheidsprijs. Uiteindelijk is gekozen voor de toekenning van de prijs aan twee personen, die symbool staan voor alle andere- veelal anonieme- hulpverleners uit Nederland, Duitsland en België- uit erkentelijkheid voor hun hulp en bijstand.

Als voorzitter van de jury mag ik u bekend maken dat de Veiligheidsprijs dit jaar is toegekend aan een bewoner van de getroffen wijk in Enschede: aan Tom Beens; en tevens aan de vrijwillige brandweer van Gronau, die hier vandaag vertegenwoordigd wordt door brandweercommandant de heer Ludger Holtkamp.

Zij hebben zich op bijzondere wijze verdienstelijk gemaakt door mensen in veiligheid te brengen en het leed van de slachtoffers zoveel mogelijk te verlichten. Tom Beens heeft de politie geholpen gewonde bewoners uit hun huizen aan de Roomweg te halen en hen in veiligheid te brengen, onder wie een zwaargewonde man.

Hij heeft ook het leven van zijn zus gered en hij heeft de politie geholpen bij het doorzoeken van de gehavende huizen. Tom had al langer de wens om bij de brandweer te gaan werken. Hij heeft zich - nogmaals evenals vele andere vrijwilligers - onderscheiden door moedig en doortastend optreden. De heer Ludger Holtkamp heeft als
Stadtbrandmeister leiding gegeven aan de vrijwillige brandweer in Gronau; hij staat met "zijn" mensen symbool voor grensoverschrijdende verbondenheid en saamhorigheid.

Ik herinner mij dat Gronau daarnaast spontaan financiële hulp bood: een spontane inzamelingsactie in de Gronause gemeenschap bracht ruim een half miljoen gulden op voor de slachtoffers van de vuurwerkramp en verder boden particulieren nog hulp aan ter waarde van enkele tienduizenden guldens. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de eigentijdse burgerzin, waarvan zeer velen blijk hebben gegeven. De prijswinnaars ontvangen een beeldje, een oorkonde en een bedrag van f. 2.500, Provincie zet helpers voor een veilig Overijssel in de schijnwerpers

Plattelandsvernieuwing krijgt ruim half miljoen gulden subsidie

Acht miljoen gulden voor culturele 'blind date'

© 03-01-2001 Provincie Overijssel

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie