Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

December 2000: zacht en zeer zonnig

Datum nieuwsfeit: 03-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
KNMI

Het weer nader verklaard

December 2000: zacht en zeer zonnig

Het weer in de laatste maand van de vorige eeuw werd gekenmerkt door grote tegenstellingen. De eerste helft van de maand was voorjaarsachtig, de tweede helft op en top winters. Gemiddeld sloeg de balans naar de positieve kant uit: in De Bilt was december met 5,1 graden tegen 3,2 normaal een zachte maand. De eerste tien dagen waren met een gemiddelde temperatuur van 9,9 graden in De Bilt de zachtste in zeker honderd jaar. Tussen 6 en 12 december 2000 sneuvelde het ene record na het andere. Bijzonder voor De Bilt was de minimumtemperatuur van 12,2 graden op 12 december, het hoogste nachtelijk decemberminimum in elk geval sinds het begin van deze metingen in 1854. Op 8 december werd landelijk de hoogste temperatuur gemeten: 16,0 graden in Woensdrecht.

Uitzonderlijk was ook de eerste datum waarop vorst werd gemeten. Pas op 17 december daalde de temperatuur op waarnemingshoogte van anderhalve meter in De Bilt onder nul en was de eerste vorstdag een feit. De eerste vorstdag had niet eerder zo lang op zich laten wachten; het vorig record voor de eerste vorstdatum was 11 december 1970. Aan het aardoppervlak en op voorwerpen die warmte uitstralen, zoals auto's, was de temperatuur al wel veel eerder onder het vriespunt gekomen.

De tweede helft van de maand was echter winters met vorst (11 vorstdagen tot -9,0 graden op 23 december in Eelde), ijzel en sneeuw. Daags voor Kerst viel in een deel van het land sneeuw en een groot deel van het land beleefde weer eens een witte Kerst. De Bilt, het enige station met een eeuw sneeuwgegevens, kreeg net te weinig sneeuw voor een witte Kerst. Meer sneeuw viel na de feestdagen en tussen Kerst en oudjaar lag in het noordoosten plaatselijk 11 tot 20 cm. IJzel zorgde aan de vooravond van Kerst, op 27 december en in de nanacht van de jaarwisseling op grote schaal voor gladheid wat leidde tot ongevallen en valpartijen.

Gemiddeld over het land viel 76 mm tegen 78 normaal, maar het westen van ons land was veel natter. Berkhout in Noord-Holland kreeg 106 mm, Arcen in Limburg slechts 40 mm. De zon scheen veel vaker dan normaal is voor december. Gemiddeld over het land werd 65 uur zon geregistreerd tegen 39 uur normaal. Hoogeveen kwam zelfs op 83 uur zon uit.

Laatste wijziging: 3 januari 2001

Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie