Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kritische bijdrage stellingen Nietzsche

Datum nieuwsfeit: 04-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten
Hieronder vindt u een aankondiging van een promotie die in januari 2001 plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. De academische plechtigheid wordt gehouden in het Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00.

Do 04-01-2001 Onderzoek naar mogelijke relatie Nietzsche en nazisme
15:30 uur G. Schank (Filosofie)

Titel proefschrift: Rassen-Völker-Menschen. Eine anthropologische
Untersuchung zu
Nietzsches Philosophie
Promotor: Prof dr. P.J.M. van
Tongeren

Dit proefschrift levert een kritische bijdrage tot de vaakgehoorde stelling dat Nietzsche een wegbereider van het nazisme was. Via de gecombineerde toepassing van filologische en filosofisch-hermeneutische methoden worden de betekenissen van de twee termen "Rasse" en "Züchtung" in de teksten van Nietzsche verduidelijkt. Het resultaat luidt dat het woord 'Rasse' (letterlijk 'ras') de betekenis 'volk', 'stand', 'mens' en 'mensheid' representeert. De aanduiding 'züchten' stelt de betekenis van 'opvoeden' voor. De teksten over moraal, religie, maatschappij en politiek, waarin Nietzsche deze termen gebruikt, houden zich bezig met de mens in zijn groei naar Europese mens vanuit zijn aanvankelijk nationaal bepaalde beperking. Deze mens - de goede Europeaan ("der gute Europäer") - overstijgt dan de naties. Nietzsche is overtuigd dat deze 'verhoging' ("Erhöhung") van de mens door middel van opvoeding en zelfoverwinning kan worden bereikt. Het biologisch racisme en het antisemitisme worden met de grootst mogelijke nadruk afgekeurd.
Gerd Schank (Cuijk) is docent aan het Instituut Duits en Bedrijfscommunicatie van de KU Nijmegen. Sinds 1998 is hij medewerker bij het Nietzsche-dictionary dat onder leiding van Paul van Tongeren van start is gegaan aan de KUN. E-mail:
(g.schank@wxs.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie