Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Indiase mars voor onderwijs

Datum nieuwsfeit: 04-01-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
FNV

Indiase mars voor onderwijs
mondiaal - (Mascha.Spanjers@fnv.nl)

De Indiase NGO SACCS organiseert een mars voor onderwijs als basisrecht, Siksha Yatra genaamd, oftewel Onderwijsmars. Doel van de mars is bekrachtigen van een grondwetswijziging die gratis, verplicht en zinvol onderwijs garandeert voor alle kinderen tot 14 jaar. De Indiase NGO SACCS organiseert een mars voor onderwijs als basisrecht, Siksha Yatra genaamd, oftewel Onderwijsmars. Doel van de mars is bekrachtiging van een grondwetswijziging die gratis, verplicht en zinvol onderwijs garandeert voor alle kinderen tot 14 jaar. Ook zal de mars lobbyen voor het verminderen van de uitgaven voor defensie op nationaal en internationaal niveau en heffen van speciale onderwijsbelasting voor buitenlandse investeerders, multinationals en plaatselijke particuliere investeerders. De Siksha Yatra is de eerste Indiase mars met onderwijs als hoofdthema.

Mars
De mars, bestaande uit 4 groepen, zal een afstand afleggen van 12.000 kilometer, door 20 provincies en 150 districten en meer dan een miljoen mensen bereiken. De eerste groep start in Kerala op 21 januari '01. De andere drie volgen in januari, februari en maart vanuit Calcutta, Sabarmati en Srinagar. De 4 groepen, bestaande uit honderden vaste marslopers en vele duizenden supporters, zullen op 25 maart '01 samenkomen in New Delhi. Grote groepen vakbonden, non-gouvernementele organisaties (NGO's), onderwijsinstellingen, studentenvakbonden, parlementsleden steunen de mars.

Analfabetisme
Kailash Satyarthi, voorzitter van SACCS, noemde de mars de tweede vrijheidsstrijd om de keten van analfabetisme te verbreken. "Onderwijs is geen liefdadigheid, maar een basisrecht. Het is de enige manier om de vicieuze cirkel van armoede, werkloosheid, analfabetisme en kinderarbeid te doorbreken," aldus Satyarthi. "Aan de ene kant is India bekend om zijn nucleaire technologie en vorderingen in de informatietechnologie, aan de andere kant gaan er in India meer dan 120 miljoen kinderen niet naar school en wonen er 320 miljoen analfabeten, waarvan 62% vrouwen," gaat Satyarthi verder.

Wereldmars tegen kinderarbeid.
Kailash Satyarthi was ook initiatiefnemer van de Wereldmars tegen kinderarbeid. Deze 80.000 kilometer lange mars, was de grootste demonstratie ooit wereldwijd. Ook de FNV deed mee aan de mars en financierde tevens een groot deel van het project. Momenteel steunt de FNV een kinderarbeidproject van SACCS in Bihar, dat kinderen uit de baksteenindustrie haalt en ze in de schoolbanken plaatst

Meer nieuws? Ga naar www.fnv.nl/mondiaal .

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie