Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Voorlopige jaarcijfers 2000 Essent

Datum nieuwsfeit: 04-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

ESSENT NV

Essent komt met voorlopige jaarcijfers 2000

Omzetgroei van 24 % en netto resultaat 720 miljoen gulden

De Raad van Bestuur van Essent heeft de aandeelhouders laten weten dat voor het jaar 2000 op een netto resultaat gerekend mag worden van 720 miljoen gulden. Dat is een stijging ten opzichte van het jaar 1999 (netto resultaat f 599 miljoen) met 20 %.

De omzet van Essent in het jaar 2000 zal uitkomen op rond de 10,5 miljard gulden. Dat is een stijging van bijna 24 % ten opzichte van 1999 (omzet f 8,5 miljard).

De resultaatsverbeteringen zijn vooral het gevolg van goede prestaties op het gebied van energie-inkoop en -handel, van toenemende afzetvolumes in de elektriciteitsmarkt en van de effecten van het efficiency-beleid die voortkomen uit de fusie-integratie. In de huishoudelijke gasmarkt is als gevolg van het relatief warme jaar de afzet achtergebleven bij de verwachtingen. In de zakelijke gasmarkt kon Essent echter de importcontracten voor Brits aardgas goed benutten en een verdere afzetgroei realiseren.
De omzetten van de divisies milieu en kabelcom lieten ook een verhoging zien.

Wanneer Stadtwerke Bremen, waarin Essent recent een meerderheidsbelang heeft verworven, wordt meegerekend, stijgt de omzet naar ruim 12 miljard gulden. Inclusief de Duitse activiteiten bedraagt het personeelsbestand van Essent inmiddels 13.000 fte's.

Beursgang
Essent staat aan de vooravond van privatisering. Op verzoek van de huidige aandeelhouders (provincies en gemeenten) heeft de Raad van Bestuur hiernaar onderzoek gedaan en vervolgens een voorkeur aangegeven voor een beursgang.
Essent is er van overtuigd als zelfstandige onderneming goede groeikansen te hebben op de Europese energiemarkt. Essent denkt zich daarbij vooral te ontwikkelen als een brede retail-organisatie in de zakelijke en de consumentenmarkt met een stevig fundament in netwerkactiviteiten. Op het gebied van energieproductie en -handel streeft Essent naar ondersteuning en behoud van de eigen markt- en concurrentiepositie.
Tijdens de bijzondere aandeelhoudersvergadering van 19 december jl. hebben de aandeelhouders ingestemd met het voorstel de voorbereidingen te treffen voor een beursgang die voorzien is in het vroege voorjaar van 2002. Medio 2001 zullen daarover de definitieve besluiten worden genomen.

Corporate Communicatie Essent: Jan Veenstra, tel. 026-8511041

Essent N.V., Postbus 268, 6800 AG Arnhem.
www.essent.nl


04 jan 01 15:36

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie