Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Koninklijke Horeca Nederland pleit voor één inspectiedienst

Datum nieuwsfeit: 04-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Koninklijk Horeca Nederland

Persbericht 4 januari 2001

Conflicterende voorschriften op het gebied van veiligheid, hygiëne, milieu en ARBO
Koninklijk Horeca Nederland pleit voor één inspectiedienst

WOERDEN - 4 januari 2001 -Koninklijk Horeca Nederland wil handhaving door één instantie van alle regels op het gebied van veiligheid, hygiëne, milieu en ARBO in horecabedrijven. In de huidige situatie zijn er wettelijke voorschriften die tegenstrijdig zijn en die ook nog door verschillende instanties worden gecontroleerd. Inzet van slechts één inspectiedienst voor controle van alle regels zal leiden tot meer duidelijkheid over de regels en tot meer afstemming van de regels onderling. Ten behoeve van een efficiëntere controle en handhaving, zowel voor de ondernemer als voor de controlerende instantie.

Koninklijk Horeca Nederland zal bij de diverse ministeries aandringen op invoering van een centrale inspectiedienst.

Situaties waarbij bijvoorbeeld een brandveiligheideis gebiedt om ramen naar buiten te laten openslaan en vervolgens een bouwregel verbiedt om dat te doen leiden vaak tot veel verwarring bij de ondernemer en bij de diverse controlerende instanties.

Andere voorbeelden van met elkaar conflicterende voorschriften zijn:

De exploitant moet een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RIE) hebben, maar is lang niet altijd de eigenaar van het pand. In RIE worden aanpassingen aan het onroerend goed geadviseerd. Hoewel het slechts een advies is van een Arbodienst, verschuilt bij een calamiteit (brand) de schadeverzekeraar zich toch achter het meest strikte advies, zodat de exploitant toch verplicht wordt iets aan het onroerend goed te doen. Waarvoor dan weer toestemming van de eigenaar nodig is of een bouwvergunning.
De ondernemer installeert op advies van de brandweer een dure brandtrap. In de RIE wordt gesteld dat deze niet mag worden gebruikt. Plaatsing brandhaspels en poederblussers. Volgens de brandweer moeten deze in de keuken geplaatst worden, op de juiste hoogte en goed bereikbaar. Volgens de Keuringdienst van Waren mogen ze niet boven de werkruimte worden gehangen i.v.m. onder andere besmettingsgevaar voedsel.Volgens de ARBO vervolgens mogen de blussers weer niet te hoog i.v.m. een te zware belasting van de rug.

Voor meer informatie:
Ans Groenewegen, hoofd Communicatie en Persvoorlichting, tel. 0348 - 489 457

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie