Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vorming microbodies bestudeerd in gist

Datum nieuwsfeit: 05-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Vorming microbodies bestudeerd in gist als model voor menselijke cellen

Alle cellen die een kern hebben (eukaryoten) hebben ook microbodies. Microbodies, een verzamelnaam voor peroxisomen, glyoxysomen en glycosomen, zijn cellichaampjes met een enkele membraan en een inhoud van sterk geconcentreerde enzymen. Hun functie kan zeer verschillen, afhankelijk van het organisme, de soort cel en de groeicondities. Zo zijn microbodies in menselijke levercellen gevuld met enzymen die een rol spelen bij de afbraak van vetzuren. Wanneer, tengevolge van een erfelijke peroxisomale ziekte, de microbodies afwezig zijn of niet goed functioneren, hopen deze vetzuren zich op in het lichaam van de patiënt; met ernstige gevolgen. Om vorming en functioneren van menselijke microbodies te bestuderen koos Florian Salomons voor het model van de gist Hansenula polymorpha Want ondanks de grote diversiteit in het functioneren van microbodies vertoont de vorming van het cellichaam in zeer uiteenlopende eukaryote cellen grote overeenkomsten. Blijkbaar zijn de hierbij betrokken mechanismen sterk geconserveerd gedurende de evolutie. Salomons ontdekte in de gist dat bij de vorming van een peroxisoom het endoplasmatisch reticulum (een cellichaam dat bestaat uit een vertakt membraanstelsel) is betrokken. Ook vond hij onder andere dat peroxisomale membraanresten in cellen van H. polymorpha pex5 die uitsluitend membraaneiwitten bevatten, zich kunnen ontwikkelen tot een normaal peroxisoom door nieuw gesynthetiseerd op te nemen. Daarnaast heeft Salomons getracht om grote eiwitcomplexen uit de peroxisomale membraan te zuiveren. Eén van deze complexen bevatte Pex14p, een component van het peroxisomale eiwitimport mechanisme. Salomons wist aan te tonen dat Pex14p, in tegenstelling tot wat eerder gepubliceerd is, niet essentieel is voor dit proces. /FC

Florian Salomons studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij zijn promotieonderzoek uitvoerde bij Eukaryote microbiologie van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB). Als postdoc werkt hij inmiddels bij de sectie Straling en stress celbiologie van de Groningse Faculteit der Medische wetenschappen.

Datum en tijd

vrijdag 5 januari 2001, 14.15 uur

Promovendus

drs. F.A. Salomons, tel. (050)363 2906, e-mail (f.a.salomons@med.rug.nl) (werk)

Proefschrift

Sorting of matrix proteins to peroxisomes in the methylotrophic yeast Hansenula polymorpha

Promotor

prof.dr. W. Harder

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie