Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Belastingherziening lastig voor bijstandscliënten

Datum nieuwsfeit: 05-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Den Haag

Persberichten >>

Belastingherziening onnodige bureaucratie voor bijstandscliënten

De belastingherziening heeft voor veel bijstandscliënten een volstrekt onnodige bureaucratie tot gevolg. Terwijl het veel eenvoudiger had gekund, aldus directeur José Hilgersom van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten (SZW) van de gemeente Den Haag in haar nieuwjaarsspeech voor het personeel van de dienst.

De dienst heeft de cliënten het afgelopen jaar intensief voorgelicht. Dit was en blijft nodig want voor veel cliënten is de hele verandering moeilijk te begrijpen Voor de dienst betekent de belastingherziening veel extra werk. "En, zoals de laatste tijd gewoonte lijkt te worden, heeft het Rijk - in strijd met de afspraken tussen Rijk en VNG - voor deze nieuwe taak geen vergoeding van extra apparaatskosten gegeven."

Ruim 2.100 cliënten - meer dan een kwart van de betrokken groep bijstandsgerechtigden - hebben inmiddels van de Belastingdienst een beschikking ontvangen en deze toegestuurd aan de dienst SZW. Dat is volgens de dienst opmerkelijk meer dan in andere grote steden.

"Gesubsidieerde banen blijven nodig"

Vorig jaar is het aantal bijstandscliënten in Den Haag gedaald van 24.100 naar 22.400. Verwacht wordt dat de daling de komende jaren minder snel zal gaan. Door de aantrekkende economie hebben steeds meer mensen betaald werk gevonden. Toch is het, aldus Hilgersom,

heel belangrijk dat het aantal gesubsidieerde arbeidsplaatsen niet wordt verminderd, aldus Hilgersom. De mensen die nu nog werkloos zijn, staan zover van de arbeidsmarkt af dat zij moeilijk een baan kunnen vinden. "Juist om deze mensen een kans te kunnen geven zijn gesubsidieerde banen nodig."

Onder het motto Den Haag laat niemand los biedt de dienst SZW uitkeringsgerechtigden overigens de mogelijkheid deel te nemen aan programmas voor sociale activering. In 2001 zullen zon 1.300 Hagenaars hiervan gebruik maken.

last update: 5 januari 2001 ;pag.: 5467; auteur: 77 5 januari 2001
- pag. 5467 - 77

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie