Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Analyse ongevalcijfers 1999 Zwijndrecht

Datum nieuwsfeit: 05-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Zwijndrecht
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Zwijndrecht

Ongevalcijfers 1999 geanalyseerd

Gemeente Zwijndrecht heeft de ongevalcijfers van de Adviesdienst Verkeer en Vervoer van het ministerie van Verkeer en Waterstaat geanalyseerd. Het gaat hier om door de politie geregistreerde ongevallen. Niet alle ongevallen worden gemeld. Het vermoeden bestaat dat bij ongevallen met uitsluitend materiële schade slechts 50% gemeld wordt. Uit deze analyse blijkt dat het aantal ongevallen in Zwijndrecht is afgenomen van 813 in 1998 naar 774 in 1999, een daling van 5%. Het aantal ongevallen met slachtoffer(s) daalde van 108 naar 98.

Slachtoffers
Het totaal aantal slachtoffers daalde in 1999 met 18,5% van 130 naar 106. Per ongeval kunnen meerdere slachtoffers geregistreerd worden. De meeste slachtoffers bevinden zich in de leeftijdsgroep 25 t/m 39 jarigen. De daling van het aantal slachtoffers tekent zich af over de hele linie behalve bij de 40 t/m 49 jarigen. Hier is een stijging te zien van 9 naar 14 slachtoffers. Dodelijke ongevallen deden zich in 1999 niet voor.

Gevaarlijke plaatsen
Aan de hand van gegevens over de laatste vijf jaar is een lijst gemaakt van gevaarlijke kruisingen en wegvlakken. Op de 10 gevaarlijkste kruisingen in Zwijndrecht hebben zich het afgelopen jaar geen dodelijke ongevallen voorgedaan. De gevaarlijkste kruising in de afgelopen vijf jaar was de Lindtsedijk/Stationsweg/Ringdijk/Bruïnelaan gevolgd door Pieter Zeemanstraat/Koninginneweg/Da Costastraat. Beide kruisingen zijn in de afgelopen twee jaar gereconstrueerd. Op nummer drie staat de kruising Koninginneweg/Jan Steenstraat/Stationsweg. Ook deze is in het kader van de Binnenring aangepast. De kruising Karel Doormanlaan/Stationsweg is de enige in de top tien die niet gewijzigd is.

Andere gevaarlijke plaatsen
Het gevaarlijkste wegvak de afgelopen vijf jaar was de Brugweg tussen de Karel Doormanlaan en de gemeentegrens. Hier zijn in 1998 maatregelen genomen waarvan de effecten nog moeilijk aan te geven zijn. Voor fietsers is de driesprong Officiersvliet/Jeroen Boschlaan het gevaarlijkst, voor bromfietsers is het de kruising Onrust/Jupiterstraat/Burgemeester Jansenlaan. Bij de laatste kruising zal de aanwezigheid van een school het beeld beïnvloeden.

Alcohol
Bij slechts 1,5% van de bestuurders die betrokken waren bij een ongeval is alcoholgebruik vastgesteld. Dit aantal is licht gestegen. Het aantal betrokkenen met een alcoholpercentage boven de toegestane limiet is afgenomen.

Binnenring
Over de delen die in 1998 zijn voltooid laten de cijfers zien dat hier het aantal ongevallen drastisch is afgenomen van 56 in 1998 naar 16 in 1999. Een daling is vooral te zien bij de auto's (80%). Het aantal ongevallen met fietsers en bromfietsers liep met 60% terug.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie