Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bevolkingsonderzoek borstkanker in Etten-Leur

Datum nieuwsfeit: 05-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Etten-Leur

Bevolkingsonderzoek borstkanker in Etten-Leur

Tot begin april kunnen vrouwen uit Etten-Leur, die geboren zijn in de jaren 1925 tot en met 1951, deelnemen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. De onderzoekseenheid staat dan op de parkeerplaats bij SportCentrum De Banakker in Etten-Leur. Alle vrouwen die in aanmerking komen krijgen persoonlijk een uitnodiging thuisgestuurd, op volgorde van postcode. Het gaat om de postcodes 4871 tot en met 4879.

Tijdens het vorige onderzoek in Etten-Leur van september 1998 tot half januari 1999 hebben 4561 vrouwen een uitnodiging ontvangen om deel te nemen aan het onderzoek. Aan deze oproep hebben 3667 vrouwen (= ruim 80%) gehoor gegeven.

Vroege opsporing

Het onderzoek heeft als doel borstkanker in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen. Borstkanker is in Nederland de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Het wordt jaarlijks bij ruim 10.000 vrouwen vastgesteld. Daarvan geneest ongeveer 60%. Als borstkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt is de kans op genezing groter. Bovendien is dan vaker een borstsparende behandeling mogelijk. Daarom vindt het onderzoek om de twee jaar plaats. Zo kunnen de meeste afwijkingen tijdig worden ontdekt. Het onderzoek blijft echter een momentopname en kan geen absolute garantie bieden.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek maken vrouwelijke laboranten röntgenfoto's van de borsten. Bij een vrouw die voor het eerst deelneemt, Maken zij vier foto's; bij de meeste andere vrouwen zijn twee foto's voldoende. Het maken van de foto's duurt een paar minuten. Het apparaat waarmee de foto's worden gemaakt is vernieuwd. Het voordeel van het nieuwe apparaat is dat het onderzoek door de meeste vrouwen als minder pijnlijk wordt ervaren. Het totale onderzoek, inclusief uit- en aankleden, neemt ongeveer een kwartier in beslag. Binnen 3 tot 14 dagen na het onderzoek krijgt elke deelneemster de uitslag thuisgestuurd.

Meer informatie

Voor vragen over het bevolkingsonderzoek borstkanker, of voor het verzetten van de afspraak kunt u terecht bij het Informatiepunt Bevolkingsonderzoek Borstkanker. Het telefoonnummer is 076 - 5282343, op maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie