Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Eerste Nationale Huiswijn Competitie op Horecava

Datum nieuwsfeit: 08-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Productschap Wijn

Nieuws

de Eerste Nationale Huiswijn Competitie

Proefschrift organiseert in het kader van Horecava 2001,
i.s.m. Amsterdam RAI de Eerste Nationale Huiswijn Competitie

voor

kroegen, cafés, eetcafés, eethuizen, brasserieën, bars, herbergen, hotels en restaurants

datum: maandag 8 januari 2001
locatie: Amsterdam RAI

Als het om wijncultuur gaat, heeft Nederland de afgelopen decennia een groot deel van zijn achterstand op de rest van Europa ingehaald. Een glas wijn bij de maaltijd is voor de velen iets vanzelfsprekends geworden, ieder zichzelf respecterend dagblad of magazine heeft tegenwoordig een wijnrubriek en de ideale opbouw van een wijnkaart is een dankbaar onderwerp voor discussie.

Hoe staat het met de huiswijnen?
Wat betreft de huiswijnen die in ons land geschonken worden, is er tot nu toe nauwelijks sprake geweest van enige inventarisatie. In hoeverre is de meer vanzelfsprekende rol die wijn in onze eetcultuur speelt van invloed op de huiswijn die restaurants en cafés voeren?
Wordt er, net als 20 jaar geleden, nog steeds voornamelijk gekozen voor een goedkope wijn die makkelijk wegdrinkt, zonder werkelijke aandacht voor kwaliteit of karakter?
Wordt die keuze bewust afgestemd op de heersende smaaktrends? Gaat de voorkeur nog altijd uit naar Frankrijk of is de Nieuwe Wereld favoriet?
Durft men zijn nek uit te steken en iets afwijkends, origineels te schenken?

Om dergelijke vragen te kunnen beantwoorden, heeft Proefschrift in samenwerking met Amsterdam RAI besloten de Eerste Nationale Huiswijn Competitie uit te schrijven.

Visitekaartje
Een goede huiswijn fungeert immers als visitekaartje voor een restaurant, café of andere eet/drinkgelegenheid. Hij is tekenend voor de kwaliteit van de zaak en voor de deskundigheid van degene die gaat over de wijnselectie. Een toegankelijke en betaalbare huiswijn die meer dan doorsnee kwaliteit biedt, geeft de wijnminnende gast aanleiding om vaker terug te komen. Een café-huiswijn moet gewoon toegankelijk en lekker zijn, een wijn waarvan je graag nog een glas drinkt. Voor restaurants en eetcafés geldt hetzelfde, alleen moet de huiswijn tevens goed te combineren zijn met uiteenlopende gerechten op de kaart.
Belangrijk is ook de prijs-kwaliteitverhouding. Een huiswijn is in principe vriendelijk geprijsd; het hoeft echter niet de goedkoopste wijn op de kaart te zijn kwaliteit en karakter zijn hun prijs waard.

Hoe en wat?
De Eerste Nationale Huiswijn Competitie is open voor cafés, restaurants, eethuizen, bars, etc. (NB: Ook wijnimporteurs kunnen namens cafés, restaurants, etc. wijnen insturen.) Tijdens de voorronden zullen witte en rode huiswijnen in drie categorieën worden geproefd: café, eetcafé en restaurant. Op deze wijze wordt een onderscheid gemaakt op basis van de functie die de huiswijn heeft en van het bestedingsbudget van de bedrijven. In de finale worden in iedere categorie de beste 5 witte en 5 rode wijnen geproefd door een professionele jury van louter coryfeeën, met o.a. Edwin Raben (topsommelier Land- en Koetshuis Wolfslaar, Breda), Wina Born (moeder aller culinaire schrijvers), Nicolaas Klei (wijnschrijver), Bert Buschbach (chefkok restaurant De Compagnon, veelbelovende nieuwe entrée in de Lekker Top 100), Arnold van West (culinair fotograaf), Jan van Lissum (wijncriticus, Proefschrift, De ProefKrant), enz., enz.
Bij haar beoordeling zal de jury letten op een aantal basiseisen waaraan een huiswijn moet voldoen, o.a. prijs-kwaliteitverhouding, toegankelijkheid en (in geval van eetgelegenheden) toepasbaarheid bij verschillende soorten gerechten.

Hoe doet u mee?
Stuur vóór 24 december uw huiswijn (wit, rood of allebei) naar: Proefschrift/Huiswijncompetitie
Oudeschans 11
1011 KR Amsterdam
Gelieve per wijn 3 flessen op te sturen, elk voorzien van een sticker met daarop:

- naam en adres van café of restaurant

- verkoopprijs per fles en per glas

- categorie A (café/kroeg), B (eetcafé) of C (restaurant) (NB: Ook wijnimporteurs kunnen namens cafés, restaurants, etc. wijnen insturen.)

Programma Eerste Nationale Huiswijn Competitie
Maandag 8 januari:
12.00 16.00 uur - voorronden
16.30 uur - finale
18.00 uur - prijsuitreiking

Dinsdag 9, woensdag 10 en donderdag 11 januari: 15.00 15.45 uur - Proeverij Finalewijnen Nationale Huiswijncompetitie de beste drie uit iedere categorie, zoals maandag verkozen

Met vriendelijke groet, namens het organisatiecomité,

Jan van Lissum


Copyright © 1996-2000 Productschap Wijn / Wijninformatiecentrum

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie