Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oprichting actiegroep Wapentuig, blokkade Stork Amsterdam

Datum nieuwsfeit: 08-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


| De Vredessite / Nieuws 2000 |

Oprichting 'Wapentuig' op 8 januari

Kom ook! Stop Stork!

AMSTERDAM 22 dec. - Tot de oprichting van een Amsterdamse actiegroep tegen de wapenproductie kwam het zaterdag 9 december niet. Ook al zouden er tal van bedrijven in de regio zijn die werken voor Defensie en ziet de Vrije Zone, bindmiddel tussen ruim tweehonderd Amsterdamse actiegroepen, de hoofdstad als 'broedplaats van militaire handel'.
Voorlopig bleef het bij suggesties en één concrete actie: maandag 8 januari wordt de hoofdpoort van Stork in de Czaar Peterstraat geblokkeerd. Want dat bedrijf is volgens de antimilitaristen de op vier na grootste wapenproducent van Nederland en is betrokken bij de voorbereiding van de Joint Strike Fighter, de beoogde opvolger van de F16. Dat is ook het moment waarop het moet komen tot de formele oprichting van die Amsterdamse Actiegroep tegen Wapenhandel. (Parool 11/12/00)

Al een maand voor de actie wordt deze aangekondigd in het Parool. Het idee is nu om 11.45 bij de poort van Stork aan de Czaar Peterstraat 213 in Amsterdam te verzamelen. Van 12.00 tot 13.00 zullen we dan een oprichtsvergadering (op de directe toegangsweg voor de poort van Stork) houden. Voor stoelen en een tafel voor de notulist zal gezorgd worden. Neem zelf stoepkrijt, spandoeken, trommels en andere dingen mee die de nu wel erg saaie vergaderplek een beetje vrolijker zullen maken.
Om 14.00 zullen we de oprichtingsvergadering binnen (Pesthuislaan 39, v.a. de Czaar Peterstraat gemakkelijk bereikbaar met lijn 3) voortzetten. Evaluatie actie, naam actiegroep, doelen, Amsterdams? en volgende actie(s).
Hieronder het pamflet voor de actie. Wil je nog flyers voor de mobilisatie verspreiden of heb je op en aanmerkingen over dit alles (Alex (ravage@antenna.nl), (amokmar@antenna.nl)). Strijdbare groeten
Wapentuig (antimilitaristische actiegroep in oprichting)Stop de wapenhandel, Stop de wapenproductie
Stop Stork!

Wapenhandel? Wapenproductie? Hier? Ja, hier midden in Amsterdam zit een van de vijf belangrijkste wapenfabrikanten van Nederland. En dat is niet niks, want Nederland is de op vijf na grootste wapenexporteur in de wereld en exporteert wapentechnologie naar meer dan honderd landen.
Stork maakt (naast civiele producten) onderdelen van raketten, marineschepen, helikopters, jachtvliegtuigen en levert zogenaamde simulatieapparatuur voor tanks, kanonnen, houwitsers en pantservoertuigen. Stork is betrokken bij de ontwikkeling van grote wapensystemen in internationaal verband. Wapens zijn niet de oorzaak van oorlog, maar de aanwezigheid van veel wapens maakt de kans op het uitbreken van geweld wel veel groter. En de bereidheid tot het vreedzaam oplossen van conflicten kleiner. Voor wapenfabrikant Stork een mooi gegeven, dan blijft er ook vraag naar de dodelijke handelswaar.
Momenteel is Stork betrokken bij de ontwikkeling van een nieuw jachtvliegtuig, de zogenaamde Joint Strike Fighter (de opvolger van de F- 16). De Nederlandse regering stak al 200 miljoen gulden in de ontwikkeling van het jachtvliegtuig. Stork werkt samen met o.a. de Turkse defensie-industrie. Zo wordt het omstreden Turkse leger (wegens de betrokkenheid bij mensenrechtenschendingen en de oorlog tegen de Koerden) een partner van de Nederlandse.

De Joint Strike Fighter is net als de F-16 bedoeld voor de export. Zo worden toekomstige wapentransacties reeds voorbereid. Van F-16 zijn meer dan vierduizend exemplaren verkocht. Ze gingen naar 21 landen, waaronder Indonesië, Israël, Pakistan, Turkije en landen in het Midden- Oosten. Men verwacht dat er van de Joint Strike Fighter 5.000 stuks verkocht zullen worden.

Nederland wil ook nieuwe gevechtsvliegtuigen aanschaffen. Nu al wordt gezegd dat dit meer dan 10.000 miljoen gulden zal gaan kosten. Daarnaast overweegt de overheid deel te gaan nemen in de verdere ontwikkeling van het vliegtuig. Voor deze deelname moet nog eens 1800 miljoen gulden betaald worden. Dit bedrag zal ongetwijfeld verdedigd worden met het motto dat het banen oplevert. Het tekort aan technisch opegeleid personeel wordt hierbij voor het gemak vergeten. Bovendien als dit geld in schone milieutechnologie gestoken wordt zou dit ook banen opleveren. De kosten zijn enorm, maar dat er met de Joint Strike Fighter veel geld gemoeid is, is voor ons niet de belangrijkste reden om hier te protesteren. De belangrijkste reden is: dat wapens doden, dat ze niet bijdragen aan een veiliger en rechtvaardiger wereld voor iedereen. Het is inmiddels wel duidelijk dat het voeren van oorlog om de vrede af te dwingen, zeker niet tot oplossingen leidt en vaak alleen maar meer slachtoffers kost.

Voorkomen is beter dan genezen

Stop Stork, Stop de Joint Strike Fighter en stop geld in de ontwikkeling van vreedzame manieren om conflicten op te lossen of in technologie die het milieu spaart in plaats van in peperduur wapentuig. Dat levert ook banen op en nog belangrijker: een bijdrage aan vrede in de wereld.
Wapentuig (antimilitaristische actiegroep in oprichting)
Campagne tegen Wapenhandel
Pesthuislaan 39
1054 RH Amsterdam
tel/fax 00 31 (0)20 6164684
email: (amokmar@antenna.nl)
www.antenna.nl/amokmar see also: www.antenna.nl/enaat

_____
menu | dDH

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie