Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Helft werknemers wil minder loonsverhoging in ruil voor tijd

Datum nieuwsfeit: 08-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
FNV


Afbeelding

Helft werknemers: minder loonsverhoging in ruil voor tijd Bijna de helft van de Nederlandse werknemers is bereid genoegen te nemen met minder loonsverhoging, als daar betere afspraken over tijd tegenover staan.
Dat blijkt uit het onderzoek `Het werk en de tijd` dat FNV-voorzitter De Waal vanmiddag heeft gepresenteerd.
82 procent van de werknemers vindt het belangrijk dat er betere afspraken komen over de balans tussen werktijd en privé. 45 procent is bereid daarvoor 1 procent loonsverhoging te laten schieten. De werknemers willen vooral meer mogelijkheden om zelf te bepalen hoeveel uren ze werken, zelf begin- en eindtijden kiezen of minder werken. Andere wensen zijn meer mogelijkheden om in deeltijd te werken, meer verlofdagen en verlofsparen.
De Nederlandse werknemer heeft een contract voor 34 uur (vrouw: 27; man: 38). Maar door overwerk, doorwerken tijdens de lunch of werk mee naar huis te nemen, komt daar elke week gemiddeld 4,5 uur bij. Op jaarbasis vertegenwoordigen deze extra uren een bedrag tussen de 20 en 25 miljard gulden. Ongeveer 5 miljard wordt ook werkelijk uitbetaald. De Waal: `Resteert: een cadeau voor de werkgevers van tussen de 15 en 20 miljard gulden!`
In die tijd wordt ook behoorlijk hard gewerkt: ongeveer de helft heeft te maken met gejaagdheid, te veel werk, overwerk, te weinig tijd om het werk af te krijgen, achterstanden, of te krappe planning. De werknemer houdt uiteindelijk vooral te weinig tijd over voor zichzelf. Wanneer ze elke dag 2 uur extra zouden krijgen, zouden de werknemers die vooral besteden aan sport, ontspanning, lezen, hobbies of tv-kijken.
Lodewijk de Waal presenteerde de nieuwe cijfers bij de start van de FNV-tijdcampagne 2001.
Dit jaar organiseren FNV en bonden allerlei activiteiten rond `Tijd`. Zo komt er een Week van de Tijd in april. En in de CAO`s voor 2001 sturen alle FNV-bonden aan op betere afspraken over werktijden, verlofregelingen en de combinatie werk-privé.
Het onderzoek `Het werk en de tijd` is afgelopen november gehouden onder zo`n 1000 werknemers door het bureau MuConsult uit Amersfoort. 8 januari 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie