Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Toezicht op seksuele geweldplegers na invrijheidstelling

Datum nieuwsfeit: 08-01-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Justitie
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Justitie

WODC-rapporten & EWB-rapporten

WODC
Publicaties
Rapporten

Publicatie

Toezicht op seksuele geweldplegers na invrijheidstelling/ Safe reintegration of sexual offenders

Ed. Leuw, L.L. Motiuk, met een inleiding van H.J.C. van Marle

Onderzoek en beleid, nr. 186

Bestelwijze

Volledige tekst in pdf

Inleiding

Plegers van gewelddadige zedendelicten, met name verkrachting en agressieve pedoseksuele misdrijven, brengen veel maatschappelijke onrust teweeg. Allereerst wordt eenieder geschokt door het door hen veroorzaakte leed bij het slachtoffer en diens directe omgeving, maar daarnaast ontstaan er een groeiend onbehagen en een toenemend gevoel van onveiligheid. Bij een herhalingsdelict wordt naar de justitiële autoriteiten en eerdere behandelaars gekeken: had een dergelijk ernstig misdrijf niet voorkomen kunnen worden? Is daar wel alles aan gedaan? Van elke tien zedendelicten worden vier gepleegd door personen die eerder vanwege zo'n delict bekend zijn geworden. Hoewel een klein percentage zedendelinquenten een terbeschikkingstelling krijgt opgelegd, zijn de delicten van deze groep maatgevend voor het beeld van `de zedendelinquent' omdat die het meest de aandacht trekken van de media. Van de overheid wordt ingrijpen verwacht.

Met name de Verenigde Staten van Amerika hebben model gestaan voor het vastleggen van de rechten van de burgers om tegen seksuele misdadigers te worden beschermd. De president ondertekende persoonlijk en in het licht van de camera's de wet waarin de burgerij werd gegarandeerd op de hoogte gesteld te worden wanneer een zedendelinquent zich in haar buurt zou vestigen: Megan's law, genoemd naar het slachtoffertje wier dood aanleiding werd tot de wet. De burgerij eist het recht op geïnformeerd te worden zodat zij zich kan beschermen door eventuele maatregelen daartoe te nemen. De grens tussen dit recht tot zelfbescherming en eigenrichting, in de vorm van agressie en uitstoting, komt daarbij onder druk te staan. Het openlijk aan iedereen bekendmaken van de verblijfplaats van een ex-dader, het `naming and shaming', heeft als grote nadelen dat het veel maatschappelijke onrust verspreidt en dat de ex-dader per definitie verdacht is en gestereotypeerd wordt, waardoor diens rehabilitatie wordt gefrustreerd.
Op dit moment zijn de verschillen tussen de Verenigde Staten cum Canada en ons land groot, te groot om ons onberoerd te laten. Niet alleen het recht op informatie (`notification') spreekt aan, maar ook de zeer langdurige begeleiding en controle die plegers als voorwaarden voor resocialisatie krijgen opgelegd, lijken zinvol. Maar kunnen die maatregelen zomaar worden overgebracht naar de Nederlandse situatie? Evenals bij onze buur het Verenigd Koninkrijk wordt op de notification terughoudend gereageerd in verband met de rechten van het individu: het recht op privacy en het recht op zorg. Deze Angelsaksische ontwikkelingen zijn echter niet onverenigbaar met de forensische psychiatrie in Nederland. Zo kennen wij al jarenlang de voorbereiding van het proefverlof tbs door kliniek en reclassering, waarbij justitiële instanties, het slachtoffer en overige betrokkenen - indien gewenst - op de hoogte worden gesteld. Niet alleen bestaat er in ons land het voorwaardelijke toezicht door de reclassering en kan het proefverlof zo lang duren als iemand gevaarlijk voor anderen wordt geacht, maar ook bestaat hier al langere tijd het streven naar een opgelegd toezicht na ontslag uit de tbs-kliniek. Het Nederlandse strafrecht, waarin naast het gepleegde delict `de persoon van de dader' centraal staat, behoedt tegen een gegeneraliseerde aanpak van alle plegers van een bepaald type delict door zowel juristen, beleidsmakers als behandelaars. De ene zedendelinquent is immers de andere niet. Maar is dat ook zo waar het gaat om recidivegevaar?

De Noord-Amerikaanse wetenschappelijk onderzoekers zijn van huis uit meer empirisch en onderzoektechnisch ingesteld dan de Europese, hetgeen bijna een cultureel gegeven is. Al in de jaren zeventig van de vorige eeuw zijn er cohortstudies gedaan naar groepen ontslagen psychiatrische patiënten, forensisch seksuologisch onderzoek bij groepen proefpersonen en delinquenten, en factoranalytische screenings van dossiers. Bekende namen daarbij zijn onder andere die van John Monahan, Hank Steadman en Chris Webster. Het vage `voorspellen van gevaar' heeft zich ontwikkeld tot risicotaxatie-instrumenten en het `management' van maatschappelijk risico van de ex-dader. `Need-assessment' heeft geleid tot een onderling vergelijkbare aanpak met behulp van `case-management', waardoor de effectiviteit van de aanpak van bepaalde risicogebieden met omschreven behandelingsmethoden valt te meten. `Validation', `monitoring', `evidence-based practice', `standardisation', dat al die Engelstalige termen ingeburgerd zijn geraakt in het Nederlandse forensische hulpverlenersjargon geeft goed aan welke waarde er wordt gehecht aan deze ontwikkelingen. Risicotaxatie, `risk-assessment', geeft daarnaast door een herhaalde afname de mogelijkheid de voortgang in de behandeling vast te leggen, waardoor zowel het voor lange tijd gedetineerd houden, alsmede het op verlof gaan van daders kunnen worden gelegitimeerd. Om dit kennisgebied voor de Nederlandse belanghebbenden te ontsluiten, zijn in deze bundel twee stukken opgenomen die het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum speciaal met dat doel heeft laten maken. Het ene stuk is geschreven door een gastschrijver, dr. L. Motiuk, hoofd van de researchafdeling van de Correctional Services in Ottawa, Canada. Hij beschrijft de huidige praktijk in Canada waarbij na terugkeer in de samenleving van `potentieel gevaarlijke' delinquenten intensief gebruik wordt gemaakt van toezicht en begeleiding die primair zijn gericht op preventie van crimineel gedrag. Over een preventieve werking van gevangenisstraf maakt men zich daar geen illusies meer. Deze `veilige terugkeer' kan echter alleen worden bereikt wanneer inzet van professionals en het systematisch gebruik van de risicotaxatie-instrumenten zijn gegarandeerd. Belangrijk is dat alle bronnen van informatie moeten worden aangeboord en dat het risicotaxatie-instrument verschillende, veranderlijke en onveranderlijke, risicokenmerken bij elkaar moet kunnen optellen.
Ed. Leuw, senior onderzoeker bij het WODC, heeft daarnaast de Engelse en Amerikaanse regelgeving betreffende de registratie en het blijvend controleren van pedoseksuele delinquenten geïnventariseerd en besproken. De voors en tegens van de publieksinformatie mogen uit de tekst blijken. Nadrukkelijk komt in dit stuk aan de orde dat er verschillende types van zedendelinquenten zijn, die qua aard en motieven van hun delicten en qua recidivegevaar sterk verschillen. Vooral waar het gaat om informatie aan derden, kunnen zij daarom niet over één kam worden geschoren. Informatievertrekking is maatwerk voor de ontvangers en voor degene over wie informatie wordt gegeven.

De recent tot stand gekomen regelingen in deze ons zo bekende landen geven het gevoel dat wij in Nederland meer kunnen doen aan recidivepreventie. Opgemerkt moet worden dat de interventies daar nog niet zijn geëvalueerd zodat hun effectiviteit niet bekend is. Evenmin is bekend hoe lang ex-daders gevolgd moeten worden wil dat succesvol zijn voor recidivepreventie. Ook moet nog worden uitgezocht of de gebruikte middelen vallen toe te passen binnen het Nederlandse civiele en strafrechtelijke wetstelsel. Een eigen risicotaxatiemodel, deels gestoeld op de bovengenoemde buitenlandse expertise, deels op eigen ervaringen in de tbs-klinieken, zal over enige tijd al wel worden toegepast. Er wordt druk gesproken over de begeleidingsmogelijkheden van ex-daders via de voorwaardelijke sancties. Gezien de grote maatschappelijke en individuele belangen is een grondige studie van de mogelijkheden en beperkingen van notification, risk-management en langdurig toezicht, ook in combinatie met elkaar, op zijn plaats. De hier gebundelde stukken geven een goed beeld van de stand van zaken elders en zijn daardoor een goede leidraad voor de verdere discussie.

WODC- informatiedesk / e-mail: (Wodcinfo@wodc.minjust.nl) Redacteur: Hans van Netburg

Laatst gewijzigd: 08-01-2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...